Gemeente Lochem


Lochem heeft 'beet'

Datum: 03-11-2010
Geschreven door: Wethouder De la Court

Lochem heeft 'beet' als het gaat om duurzame ontwikkeling en energievoorziening. Dat mag wel eens gezegd worden. En voordat ik een heel verhaal ga houden hoe 'goed' we zijn zal ik maar direct zeggen dat het niet om de 'gemeente' gaat maar om de cooperatieve duurzame energievereniging LochemEnergie. Dat is een ongekende knaller, een schot in de roos. LochemEnergie is een initiatief van Lochemse burgers en richt zich op een duurzame energievoorziening voor Lochem. Dat is in ieders belang en sluit voor 100% aan bij de doelen die onze gemeenteraad van harte onderschrijft. Het is, werkelijk waar, een genot voor een ambitieuze wethouder om de groei van LochemEnergie mee te maken. Het gaat over de drie 'P's' van duurzame ontwikkeling: planet, profit en people.
* Planet: LochemEnergie wil naar een milieuvriendelijke wijze van energieopwekking. De eerste businesscase die wordt uitgewerkt is die van zonne-energie. Grootschalige introductie ervan. Er wordt ook naar andere bronnen gekeken, alles op z'n tijd: biomassa, wind, waterkracht. En er wordt naar energiebesparing gekeken. Dit leidt tot verlaging van onze uitstoot van broeikasgassen. Goed voor het milieu, goed voor onze planeet!
* Profit: Voor niets gaat de zon op. Je zou wel gek zijn als je daar geen gebruik van maakt. Dat is zo, maar zonne-energie lijkt nog erg duur. LochemEnergie gaat, mede met onze hulp, een plan vorm geven waarbij we nu al, zonder subsidies, concurrerend zijn met andere energiebronnen. Dus niks zwaar gesubsidieerde duurzame energie, maar marktconform. En, met de stijgende energieprijzen, moet de duurzame energie ook een financieel rendement gaan leveren, goed voor burgers en bedrijven. Goed voor onze profit!
* People: Ik heb wel eens, heel grof, uitgerekend dat we jaarlijks zo'n 15 miljoen Euro aan onze electriciteitsrekening betalen (alleen voor het kopen van energie dan), als Lochemse burgers en bedrijven bij elkaar. Dat geld stroomt Lochem uit, naar de energieleveranciers. Als je dat geld binnen Lochem kan houden en je gaat dat herinvesteren, dan verandert je samenleving. Dan krijg je werkgelegenheid, dan heb je geld voor een trapveldje of dorpshuis. Dan zorg je voor elkaar en zorg je ervoor dat je stroomrekening ook wat lager wordt. In een cooperatieve vorm zijn juist de 'mensen' heel belangrijk! Dus goed voor onze gemeenschap! Interesse? Dan staat de website www.lochemenergie.nl voor u klaar waar u zich ook kan opgeven als aspirant lid. Zonder verplichtingen, maar wel als enthousiast burger om, als de duurzame stroom energie los komt, daar direct gebruik van te kunnen maken.

Natuurlijk is er nog veel meer: In het buurtschap 'Armhoede' gaan we, samen met de buurt, helemaal 'los' als het om duurzame ontwikkeling gaat. Ook daar zit 'energie', vooral in de buurt. Tegelijk zijn we bezig met het onderhoud van onze bomen in het buitengebied. Daar zien we hoe veel biomassa beschikbaar is en hoe we dat commercieel kunnen uitbaten, ten behoeve van duurzame energievoorziening, werkgelegenheid en ecologie. Het bruist van dit soort initiatieven in Lochem. Dat laat de Dag van de Duurzaamheid in Lochem ook goed zien waar vooral de Lochemse burger zich massaal heeft aangemeld om zich te laten inspireren door o.a. Wubbo Ockels en Bram de Borst.

Thijs de la Court (wethouder)