Gemeente Lochem


College stelt gemeenteraad voor Schouwburg Lochem te renoveren

Schouwburg Lochem is aan het einde van de technische levensduur. Wil de schouwburg blijven draaien, dan is een raadsbesluit op korte termijn noodzakelijk. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft drie toekomstscenario's laten onderzoeken en stelt de gemeenteraad voor te kiezen voor renovatie van Schouwburg Lochem. B&W vraagt de raad hiervoor 3.230.000 euro beschikbaar te stellen uit de Nuon-reserve. Op deze wijze behoudt Lochem voor zeker tien jaar de schouwburg als culturele voorziening.

Onderzoek
Het voorstel om te renoveren volgt na uitgebreid onderzoek door onafhankelijk bureau Prinssen en Bus Theateradvies naar drie varianten met toneeltoren en moderne trekkenwand en met een capaciteit van 430 stoelen:
* Nieuwbouw bij het nieuwe gemeentehuis;

* (Ver)nieuwbouw op de huidige locatie;

* Renovatie op de huidige locatie (418 stoelen). Nieuwbouw bij het nieuwe gemeentehuis vraagt om een investering van 14,6 miljoen euro. (Ver)nieuwbouw op de huidige locatie kost 17,5 miljoen euro en renovatie op de huidige locatie ruim 3,2 miljoen euro. De nieuwbouwvariant bij het gemeentehuis is voordeliger vanwege synergievoordelen met het gemeentehuis op het terrein van logistiek, horeca, entreehal, bergingen en technische infrastructuur en omdat er geen sloopkosten zijn.

Het onderzoek levert op dat gezien de huidige financiële omstandigheden, renovatie de best haalbare oplossing is. Renovatie zorgt ervoor dat de schouwburg weer voldoet aan brandveiligheids- en Arbo-eisen, de theatertechniek voldoet aan de minimale vereisten in de theaterwereld en dat bezoekers in een goede sfeer en ambiance worden ontvangen. De schouwburg kan dan weer minimaal 10 jaar adequaat de huidige programmering brengen tegen de huidige exploitatiekosten. Het college stelt de raad wel voor om in het plangebied 'Etalage naar de Toekomst' ruimte te reserveren voor een nieuwe schouwburg, om deze mogelijkheid open te houden voor financieel gunstiger tijden.

Burgerinitiatieven
Vanuit particulier initiatief werden twee plannen voor (ver)nieuwbouw van de schouwburg op de huidige locatie gepresenteerd; van Forum Stad Lochem (FSL) en van Maas Architecten/ Dat Staat Vastgoed. Het gaat respectievelijk om een uitgebreid handhavingsmodel en schetsen voor een schouwburg in combinatie met de muziekschool en welzijnsvoorzieningen. Het college waardeert deze initiatieven en heeft ook deze plannen onafhankelijk laten toetsen. Ze zijn te optimistisch qua kostenraming of te afwijkend van het programma van eisen.

Besluitvorming
Wil Lochem een schouwburgvoorziening behouden, dan is het noodzakelijk dat er op korte termijn een besluit wordt genomen. Het raadsbesluit wordt behandeld in de gemeenteraadsvergadering van 6 december 2010. De schouwburg informeert zijn relaties en belangstellenden over de renovatievariant op maandag 15 november. Aanmelden kan via www.schouwburglochem.nl.