Ingezonden persbericht


Persbericht

Woensdag 3 november

Phoenix Foundation kiest kunstenaar Ronald A. Westerhuis voor landartproject Lankhorst

De Phoenix Foundation kiest kunstenaar Ronald A. Westerhuis voor het landartproject bij knooppunt Lankhorst. Ronald A. Westerhuis is een Nederlandse kunstenaar die tot nu toe vooral in het buitenland bekend is. Zo is hij bezig met de realisatie van een landart-project in Noorwegen (300 meter hoog in Hardanger). In 2004 maakte Westerhuis een ontwerp voor de olympische vlam in China. Een voorstudie (7 meter hoog) werd in 2004 door Erica Terpstra onthuld in het Heinekenhuis in Athene. Daarnaast exposeerde Westerhuis tijdens de 'Art Shanghai', (Shanghai , China), in de TAG gallery North Carolina, (USA), tijdens de Millionairsfair Moscow, (USSR) en de Art Basel Miami (USA). Dit jaar ontwierp hij nog een landartproject van 60 meter voor Xiamen in China. Inmiddels worden zijn sculpturen en kunstobjecten internationaal gewaardeerd. In 2007 kocht SAS Prince Albert of Monaco een werk van Westerhuis aan. Willem Alexander verrichtte in 2009 de openingshandeling van zijn sculptuur 'Pride' bi j het hoofdkantoor van Shell te Amsterdam.

Ronald A. Westerhuis werkt vooral met roestvrij staal. Zijn atelier in Nederland is in Zwolle gevestigd, daarnaast werkt hij vanuit een atelier in China. De Grontmij B.V. heeft als eerste internationale onderneming met de Phoenix Foundation een intentieverklaring getekend om als partner aan het kunstproject deel te nemen.

In het voorjaar van 2011 zal het conceptontwerp gepresenteerd worden. Naast het thema 'verbindingen' zal ook bekeken worden of in het kunstproject sensortechnologie verwerkt kan worden. Daarnaast zal het van duurzaam materiaal gemaakt moeten worden en een hoogte krijgen van tenminste 40 meter.

Na gedegen voorstudie is de locatie 'Verkeersknooppunt Lankhorst' op de grens van de gemeente Meppel en Staphorst (Drenthe en Overijssel) uitgekozen om dit kunstproject te realiseren. Ter voorbereiding zijn inmiddels gesprekken gevoerd met verschillende lokale- en regionale overheden, bedrijfsleven en industrie.

De Phoenix Foundation heeft het initiatief genomen om dit opmerkelijke landartproject te realiseren waarmee bewezen kan worden dat toekomstig cultureel erfgoed al in een zeer vroegtijdig stadium is te herkennen. Het gaat om een kunstproject met een begroting van tussen de 3 en 5 miljoen euro. Het resultaat moet een landartproject zijn dat internationaal aanzien zal verwerven en direct erkent zal worden als toekomstig cultureel erfgoed. Het zal een internationaal toeristische trekpleister zijn. Tegenover de kosten staan ook voordelen. Zo rijden er 125.000 automobilisten per dag over de snelwegen die bij Staphorst en Meppel zich samenvoegen. Dit betekent dat er alleen al vanaf de weg meer dan 45 miljoen mensen per jaar het kunstwerk zullen zien, bovendien ligt langs het verkeersknooppunt ook een drukke treinverbinding en een waterweg. Op deze wijze krijgen de provincies Overijssel en Drenthe en de gemeenten Staphorst en Meppel een grotere naamsbekendheid. Hiermee kunnen dure imagoc ampagnes worden uitgespaard. Daarnaast kan het kunstproject naar schatting -op gegeven moment- zo'n 100.000 bezoekers per jaar trekken. Als deze bezoekers gemiddeld 20 euro uitgeven resulteert dat in een opbrengst van ongeveer 2 miljoen euro per jaar. Aangezien dit kunstproject als cultureel erfgoed zeker meer dan honderd jaar zal blijven staan zullen de uiteindelijk inkomsten vele malen groter zijn. Zeker ook voor de regionale economie een grote impuls. De Phoenix Foundation en kunstenaar Ronald A. Westerhuis willen werkloze jongeren inzetten, in het kader van een leerwerktraject, bij de realisatie van dit kunstproject. Juist in een tijd van economische recessie kan het jongeren helpen ervaring op te doen, zodat ze daarna een betaalde baan kunnen vinden. Door sensortechniek in het kunstproject te verwerken zal bijvoorbeeld de provincie Drenthe zich op dit punt meer kunnen profileren als een provincie met een moderne maakindustrie. De ontwikkelingskosten van dit project zijn tot n u toe betaald door de Phoenix Foundation zelf. De Phoenix Foundation zal geen subsidieaanvragen doen voor de ontwikkeling van dit kunstproject bij lokale overheden. Wel zal zij de betrokken lokale overheden vragen mee te werken aan wettelijke procedures. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan fondsenwerving, sponsoring en het verder ontwikkelen van een businesscase.

Gekozen is voor het thema 'verbindingen', omdat dit verkeersknooppunt symbool is voor de verkeersstromen tussen zuid- en noord Europa, maar ook de verbindingen tussen west- en oost Nederland en de Duitse grensstreek. Het knooppunt Lankhorst zal een markant punt worden van de in de toekomst verder te ontwikkelen 'Saksen-snelweg-route' en staat centraal in de verbinding tussen de Provincies Drenthe, Overijssel en de gemeenten Staphorst en Meppel. De Saksenroute zal lopen van Zwolle via Meppel/Staphorst langs Emmen naar Duitsland. Het idee is om een route te ontwikkelen zoals route 66 of route du Soleil, waarbij langs de snelweg allerlei vormen van opzienbarende kunst te zien zullen zijn. Inmiddels hebben ondernemers -gelegen langs de Saksenroute- initiatief genomen voor het online zetten van een eerste webpagina, genoemd www.saksenroute.info.

Ook een ander aan de beurs genoteerd bedrijf heeft zich inmiddels gemeld om mogelijk te participeren in de realisatie van dit kunstproject. In China zijn ook reeds contacten gelegd met mogelijke financiers en participanten.

Een televisieproducent heeft zich geĂŻnteresseerd getoond om van de realisatie van dit kunstproject een documentaire te maken.

De provincie Drenthe heeft enige maanden geleden, op initiatief van statenlid Michel Berends, opdracht gegeven voor een quickscan voor mogelijke locaties voor kunst in de provincie. Het kunstproject van de Phoenix Foundation is hierbij ook onder de aandacht gebracht.