Woonbond


03-11-2010

Herstructureringscorporatie Far West opgeheven

De grote woningbouwprojecten in Amsterdam Nieuw-West worden gestaakt. Door de ineenstorting van de markt voor koopwoningen, is er geen geld meer voor grootschalige stadsvernieuwing. Dit heeft Far West, het samenwerkingsverband van de corporaties De Key, Rochdale en Stadgenoot, bekendgemaakt. Far West wordt per 31 december 2011 opgedoekt.

Stadgenoot, Rochdale en De Key zien geen heil meer in het voortbestaan van Far West. De drie corporaties richtten tien jaar geleden een aparte ontwikkelende corporatie op voor Nieuw-West, het stadsdeel ten westen van de Amsterdamse ring met 135.000 inwoners. De betrokken corporaties droegen hun portefeuilles in deze wijken over om een grootschalige stedelijke vernieuwing van de westelijke tuinsteden mogelijk te maken. Samen met de gemeente Amsterdam, de stadsdelen en alle Amsterdamse corporaties werd in 2001 het masterplan Richting Parkstad 2015 gemaakt om aan de stedelijke vernieuwing in ongeveer 15 jaar vorm te geven. Voornaamste doel van het masterplan: meer koop- en vrije sector huurwoningen aan de voorraad toevoegen om zo meer diversiteit te krijgen. Far West investeerde het afgelopen decennium minstens 800 miljoen euro in Nieuw-West.

De stadsvernieuwing werd betaald door de verkoop van woningen aan mensen met een goed inkomen. Die financieringsbron is nu opgedroogd, doordat er nog nauwelijks wordt ingeschreven op koopwoningen. Mensen zijn onzeker over de economie en in geval van twijfel haken ze het eerst af in een stadsdeel dat nog niet klaar is, zoals Nieuw West, zei Far West directeur Jacques Thielen in NRC Handelsblad. De banken doen ook moeilijk.

Vorige week spraken alle Amsterdamse corporaties met elkaar over de vraag hoe het verder moet met de aanpak van Nieuw-West. De voorgenomen sloop van 1.700 sociale huurwoningen gaat niet door. Deze woningen worden wel opgeknapt. De bouw van 3.600 nieuwe woningen, waarvan 1.000 sociale huurwoningen, gaat niet door. De woningcomplexen die al in aanbouw zijn, worden afgemaakt. Daarnaast worden kleinere projecten wel aangepakt.
De komende tien jaar worden in Nieuw-West naar schatting nog 6.000 woningen gebouwd. Buurten waarvoor nog geen concrete plannen in de maak zijn, zoals Slotermeer Zuid, de Wildemanbuurt of de Jacob Geelbuurt, komen niet voor 2020 in aanmerking voor vernieuwing.

De hele operatie werd ooit aangeduid als de grootste herstructureringsoperatie van West-Europa. Nu is zij op zijn vroegst klaar in 2025, veel later dan het masterplan beoogde. In de jaren negentig dachten corporaties en de gemeente nog de vernieuwing van 24.000 woningen in Nieuw-West binnen vijftien jaar af te ronden.