Ingezonden persbericht


Persbericht

Wieringerrandmeer van de baan.

Het Wierings Beraad heeft met instemming kennis genomen van het besluit van de provincie Noord-Holland om de plannen voor de aanleg van het Wieringerrandmeer definitief stop te zetten. Met dit besluit is niet alleen Noord-Holland voor een financieel fiasco behoed, maar ook een onverantwoorde ingreep in het fraaie landschap voorkomen.

Als platform van bewoners, natuurorganisaties en agrariërs hebben wij ons van begin af aan kritisch opgesteld tegen het plan. Die kritiek betrof niet alleen de financiële haalbaarheid, die nu door de publiek-private partijen als reden is aangevoerd om het project af te blazen. Een ander belangrijk kritiekpunt was de veel te grote schaal van het plan, die niet past bij de rust en ruimte van Wieringen en omstreken. Die grootschaligheid vertaalde zich onder meer in het grote aantal te bouwen huizen en in het opheffen van ruim 30 dertig boerenbedrijven. Bovendien werd in het plan de ambitie van robuuste nieuwe natuur bij lange na niet gerealiseerd.

De beslissing om het plan stop te zetten brengt in de eerste plaats rust in het gebied. Vooral voor de direct betrokkenen - agrarische ondernemers en andere bewoners - is het van groot belang dat er eindelijk duidelijkheid over hun toekomst is geboden. Het lijkt ons goed dat deze periode van rust tevens benut wordt om de planvorming, het ontwikkelingsproces en ieders rol daarin nog eens nader te beschouwen.

Met de lessen die daaruit getrokken worden, kunnen toekomstige plannen in de Kop van Noord-Holland alleen maar voordeel hebben. Wij zijn verheugd met de belofte van het Provinciebestuur om Wieringen e.o. niet te 'vergeten'. Bij de praktische inlossing van die belofte willen wij als deelnemers in het Wierings Beraad graag onze bijdrage leveren.

Wierings Beraad
Stichting Landschapszorg Wieringen, Milieufederatie Noord-Holland, LTO Noord, Landschap Noord-Holland en bewoners.

Wieringen, 3 november 2010