Aankondiging Symposium Silencing Israel Critical Voices under siege


rectificatie eerder bericht

AMSTERDAM, 20101026 -- Van 3 tot 5 november organiseert gate48, platform voor kritische Israëli's in Nederland, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam het symposium `Silencing Israel: critical voices under siege'. Mensenrechtenactivisten en onderzoekers uit Israël zullen spreken over hun werk en ervaringen in een land waar hen steeds ernstigere beperkingen worden opgelegd.

Israël wordt vaak "de enige democratie in het Midden-Oosten' genoemd. Het land is echter eerder een partiele democratie, hoofdzakelijk beperkt tot de joodse meerderheid. Gedurende het afgelopen decennium, en met name sinds de oorlog in Gaza begin 2009 staan in Israël verscheidene democratische grondwaarden in toenemende mate onder druk. Zo wordt de vrijheid van meningsuiting steeds verder beperkt, onder andere door het doelbewust op kwalijke wijze bestrijden van mensenrechtenorganisaties en hun activiteiten, het oppakken van activisten bij legale demonstraties en het "uitnodigen" door de geheime dienst van mensenrechtenactivisten voor een waarschuwend gesprek .
Daarnaast studeert het Israëlische parlement op een aantal nieuwe wetten die de rechten van Palestijnse burgers in Israël en anderen die niet "loyaal zijn aan de staat" zullen beperken. Het is verontrustend om te zien dat veel van deze ondemocratische maatregelen worden gesteund door een groot deel van de Israëlische samenleving.

Sprekers tijdens het symposium zijn:

- Dr. Dov Khenin, Lid van het Israëlische parlement voor Hadash (Arabisch-Joodse Socialistische Partij).
- Abeer Baker, jurist, advocaat bij Adalah, The Legal Center for Arab Minority Rights in Israel
- Galit Eilat, schrijfster, curator en oprichtster van The Israeli Center for Digital Art, Holon.
- Anat Saragusti, journalist en directeur van Agenda, Israeli Center for Strategic Communication.
- Miri Weingarten, directeur van JNews, Alternative Jewish Perspectives on Israel and Palestine in Londen.
Prof. Yossi Yonah, hoogleraar politieke filosofie, afdeling of Onderwijskunde, Ben Gurion Universiteit in de Negev, and senior onderzoeker bij het Van Leer Instituut in Jeruzalem


Het symposium vindt plaats van 3-5 november, elke avond vanaf 20.00. woensdag 3 november in de Amstelkerk, Amstelveld 10
donderdag 4 en vrijdag 5 november in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek, Singel 425 te Amsterdam.





ingezonden persbericht