VU medisch centrum

Bijscholing Soma en Psyche op het gebied van depressie en diabetes

4 november 2010 | Bijeenkomst

Uit wetenschappelijk onderzoek en patiëntenervaringen is komen vast te staan dat onder mensen met diabetes relatief vaak stemmingsproblemen voorkomen, met name depressiviteit. Naar schatting komt een ernstige depressie tweemaal vaker voor bij mensen met diabetes dan in de algemene bevolking.

Naast de last van het chronisch ziek zijn en de dagelijkse zelfzorg bestaat er mogelijk ook een direct verband tussen de ziekte diabetes en stemmingsproblemen, bijvoorbeeld als gevolg van hormonale veranderingen.

Uit internationaal onderzoek blijkt helaas ook dat depressies vaak niet tijdig worden herkend, zodat behandeling uitblijft. Het belang van vroegtijdige behandeling is vanzelfsprekend: mensen die depressief zijn lijden. Een onbehandelde depressie verhoogt tevens de kans op verslechtering van de diabetesregulatie en vergroot daarmee het risico op het ontstaan van complicaties.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Albert Blom (a.blom@ggzingeest.nl of Gert de Jager (g.de.jager@ggzingeest.nl) van GGZ inGeest.

Meer informatie over de activiteiten rondom '100 jaar Valeriuskliniek' kunt u vinden op www.ggzingeest.nl
Datum : 4 november 2010
Tijd : 17:00 tot 21:00
Locatie : Agorazaal, Vrije Universteit Amsterdam Contactpersoon : Ingrid van de Vegte & Jitta Reddingsius Telefoon : (020) 44 48444