KRO

KRO's Naaste Familie: "Dat kunnen pappa en mamma niet betalen."

Uitzenddatum: 04/11/2010

Aflevering 6: Familie Sleper - Familie Maas

In Tilburg wordt Rob Kamphues ontvangen door een zingende Noa van 2 jaar. Rob brengt een bezoek bij de familie Maas. Het gezin Maas bestaat uit vijf personen. Vader Dennis heeft steeds losse contracten en zit wel eens even zonder werk, hij is ook veel bij de brandweer waar hij als vrijwilliger werkt. Moeder Famke werkt 24 uur per week in een laboratorium van het ziekenhuis. Ze komen niet meer rond. Hun zoon Beau van 8 jaar wil graag op voetbal, maar dat kunnen ze niet betalen. Een avondje naar de bioscoop is niet meer te doen. Als de kinderen langs een ijscokar fietsen roepen ze al: "dat kunnen pappa en mamma niet betalen." Het gezin baalt en vraagt zich af waarom het hen nou niet lukt.

In het programma KRO's Naaste Familie komen zij in contact met familie Sleper uit Utrecht. Ook dit gezin leeft met z'n vijfjes. Zij staan financieel in contrast met de Tilburgers. Jackie, de vrouw des huizes is succesvol kunstenaar en vertoeft regelmatig in het buitenland met haar kunst. De familie Sleper heeft het financieel goed. Hun kinderen gaan naar een particuliere school. Dat kost een hoop geld, maar voor zijn kinderen wil Jan Jacob het beste. Zelf hadden ze bij hem thuis vroeger ook geen cent te makken. Jan Jacob Sleper is een hartelijke man met pretoogjes en een levensgenieter in hart en nieren. Een vrolijke, optimistische man die zich bezig houdt met vastgoed en innovatieve initiatieven steunt. Hij koopt een pand knapt het op, maakt er appartementen in die hij vervolgens verhuurt. De kinderen zijn vrolijk en levenslustig, met sport en allerlei hobby's vermaken zij zich wel, tennis, pottenbakken, gitaarles, streetdance en schilderen. Armoede betekent: "Als je de hoop opgeeft en in een klein huis woont." Of volgens de wijze 12-jarige Jordh:"Als je niet gelukkig bent en geen geld hebt om een boek te lezen."

Toch praat hij niet luchtig over geld. Geld is ook voor hem een issue. "Ik kan wel 1000 euro missen maar 10.000 liever even niet nu." Ook hij heeft het moeilijker sinds de kredietcrisis en de huizenmarkt zo goed als stil staat. Toch staat hij positief tegenover het programma. Hij wil wel eerst het andere gezin ontmoeten voordat hij hulp biedt. Zo maar geld weggeven is niet hun ding. Voor familie Sleper begint een uitdagende tijd om uit te zoeken waar en hoe ze dit gezin het beste kunnen helpen.

In KRO's Naaste Familie staan twee gezinnen centraal die op financieel gebied uitersten zijn. Waar de ene familie geen enkel financieel probleem heeft, kan het andere gezin de eindjes net (niet) aan elkaar knopen. Rob Kamphues brengt de gezinnen bij elkaarom elkaar te leren kennen, elkaar te inspireren en elkaar uiteindelijk te kunnen helpen. Daarbij is een grote rol weggelegd voor de kinderen. De kinderen introduceren Rob Kamphues aan hun ouders en loodsen hem door hun eigen huis. In de tussentijd verdiept hij zich in het leven van arm en rijk. De hulp is voor een klein deel financieel, maar zit vooral ook in andere zaken, zoals begeleiding en advies. Uiteindelijk ontstaat er een bijzondere band tussen twee families, die elkaar onder normale omstandigheden nooit zouden hebben leren kennen.

KRO's Naaste Familie aflevering 6 donderdag 4 november 20.30 uur Nederland 1