Technische Universiteit Delft

Promotie: Draadloze Netwerken

door M&C

Promotie van De heer Ir. J. Goseling: "Network coding: Exploiting Broadcast and Superposition in Wireless Networks"

04 november 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. J. Goseling | elektrotechnisch ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. S.M. Heemstra de Groot EWI coprom. | Dr.ir. J.H. Weber UHD-EWI

Netwerkcodering: Benutten van Broadcast en Superpositie in Draadloze Netwerken

In dit proefschrift onderzoeken we de efficiëntieverbetering van draadloze communicatienetwerken, gebaseerd op methodes die fundamenteel verschillen van principes die in huidige technologie gebruikt worden. Het eerste verschil is dat broadcast en superpositie benut worden in plaats van het draadloze medium te reduceren tot een netwerk van punt-naar-punt verbindingen. Het tweede verschil is dat transport van data door het netwerk niet wordt behandeld als stroomprobleem, maar dat we gebruik van netwerkcodering.
Als eerste beschouwen wemulticast-netwerkcodering in situaties waarin de multicast-configuratie verandert met de tijd. We laten zien dat voor bepaalde klasses van problemen een universele netwerkcode kan worden geconstrueerd. Een applicatie is het efficiënt uitwisselen van datasnelheid tegen kosten.
Vervolgens, beschouwen we verbeterde energie-efficiëntie door gebruik te maken van netwerkcodering en broadcast. We laten zien dat voor meerdere unicast-verbindingen in netwerken van nodes die geplaatst zijn op twee- en driedimensionale rechthoekige lattices, netwerkcodering het energieverbruik kan reduceren met een factor van respectievelijk 4 en 6 vergeleken met routeren.
Als laatste beschouwen we het gebruik van superpositie door middel van het decoderen van sommaties van verschillende boodschappen. We introduceren meerdere deterministische modellen van draadloze netwerken, die verschillende manieren van het omgaan met broadcast en superpositie representeren. We geven onder- en bovengrenzen aan de transportcapaciteit onder deze modellen. Voor netwerken met nodes geplaatst op het hexagonale lattice vinden we dat de capaciteit onder een model dat zowel broadcast als superpositie benut, tussen de 2, 5 en 6 maal zo groot is als de capaciteit van een modelmet punt-naar-punt
verbindingen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Â