Vereniging Nederlandse Gemeenten

Presentatie van het lobbyboek voor de EU: Europese Milieuwetgeving en Decentrale Overheden

26.10.2010

De tijd dat de EU regelgeving werd besloten in Brussel en gemeenten, provincies en waterschappen slecht werden betrokken bij de uitvoering is voorbij...

Europees beleid komt steeds vaker tot stand vanuit de wisselwerking tussen de verschillende bestuurslagen. Dit is duidelijk zichtbaar aan de rol die de decentrale overheden de laatste jaren hebben gespeeld op het gebied van Europese milieuwetgeving. Het boek `Europese milieuwetgeving en decentrale overheden' laat experts uit de praktijk aan het woord en biedt de lezer een openhartig kijkje in de wereld van de decentrale lobby. Verder laat het boek aan de hand van concrete milieuvoorbeelden zien dat goedbedoelde wetgeving in sommige gevallen desastreus kan uitpakken op de decentrale werkvloer. `Europese Milieuwetgeving en Decentrale Overheden' brengt op een heldere manier in beeld waarom een `multi-level' benadering cruciaal is bij zowel de totstandkoming als de uitvoering van Europees beleid. Door de toegankelijke schrijfwijze is het boek zowel goed leesbaar voor experts als voor niet-experts.

Het boek `Europese Milieuwetgeving en Decentrale Overheden' zal worden uitgereikt tijdens een panel discussie over de toekomst van het Europese milieubeleid tijdens het jaarcongres van Europa decentraal. De volgende personen zullen o.a. deelnemen aan de discussie:
* Dorette Corbey, voormalig Nederlands Europarlementariër
* Bas Eickhout, Nederlands Europarlementariër, Groenlinks
* Jean Eigeman, Eerste Kamerlid, PvdA

* Pieter van Geel, voormalig fractievoorzitter van het CDA
* Tanja Klip-Martin, Gedeputeerde Drenthe, VVD
* Huub Hieltjes, UvW bestuurslid, Waterschap Brabantse Delta, VVD
* Cor Lamers, Burgemeester van Houten, vice voorzitter van de VNG, CDA

Na de paneldiscussie zijn de heren Pieter van Geel en Cor Lamers beschikbaar voor vragen van de pers.

Datum & Tijd: 4 november 2010, 16.00-17.00 uur
Locatie: Congrescentrum VNO-NCW
Bezuidenhoutseweg 10-12
Den Haag
Programma: www.europadecentraal.nl/jaarcongres

VNG in samenwerking met Europa decentraal nodigt u uit om de paneldiscussie en boekpresentatie bij te wonen. U dient zich hiervoor aan te melden bij het secretariaat van de afdeling Communicatie van de VNG, 070 373 84 72 of via secr_comm@vng.nl.