Gemeente Alphen aan den Rijn


Alle vragen over opvoeden en opgroeien nu digitaal beantwoord

Donderdag 4 november lanceren de 15 wethouders van de regio Zuid-Holland Noord gezamenlijk officieel de website van hun Centra voor Jeugd en Gezin. Het gaat om vijftien lokale websites voor ouders/opvoeders en beroepskrachten en om een aparte site voor de jongeren.

Elke gemeente moet eind 2011 een eigen Centrum voor Jeugd en Gezin hebben: een plaats waar ouder(s)/opvoeders, jongeren en beroepskrachten terecht kunnen voor informatie, advies en ondersteuning op het gebied van opgroeien en opvoeden. Hoewel niet iedere gemeente op dit moment al een inlooplocatie heeft, beschikken de gemeenten nu allemaal over een eigen digitaal loket, waar vragen over opvoeden en opgroeien worden beantwoord.

Informatie voor opvoeders
Informatie over bedplassen, schoolkeuze of ADHD, maar ook over zwangerschap, scheiding of verslaving, je vindt het op de website van het CJG. De kwaliteit van de informatie is zorgvuldig gecontroleerd door deskundigen. Naast landelijke en regionale tekst is op alle websites ook lokale informatie beschikbaar. De websites van de Centra voor Jeugd en Gezin in de regio Zuid-Holland Noord zijn bereikbaar via www.cjggemeentenaam.nl (dus www.cjgalphenaandenrijn.nl of www.cjghillegom.nl). Een overzicht van al deze sites vind je op www.cjgzuidhollandnoord.nl.

Hoe zit het met jongeren?
Jongeren (12-23 jaar) kunnen vanaf 4 november terecht op www.hoezitdat.info: dé website voor jongeren die belangrijke vragen hebben of een praktische oplossing zoeken voor een probleem. Dat kunnen vragen zijn over studeren, werken, geld en gezondheid, maar ook over opgroeien, seks, drugs en nog veel meer. Op deze jongerenwebsite staat informatie, waaronder links en contactgegevens van (hulp)instanties in de buurt.

Gratis advies
Zowel via de website voor opvoeders als via de site voor jongeren is het mogelijk om 24 uur per dag kosteloos en zelfs anoniem een vraag neer te leggen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Door intensieve samenwerking van verschillende organisaties die met jeugd te maken hebben, krijgt iedereen binnen 2 dagen per mail een antwoord. Alle Centra voor Jeugd en Gezin in de regio zijn ook bereikbaar via één telefoonnummer: 088-CJGADVIES (088 254 23 84).

Samenwerking
De gemeenten in de regio Zuid-Holland Noord werken bij het inrichten van hun digitale CJG samen met de kernpartners van de Centra voor Jeugd en Gezin (ActiVite , GGD Hollands Midden, Kwadraad en Valent). Zuid-Holland Noord omvat de volgende gemeenten: Alphen a/d Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiderdorp, Leiden, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn