Agentschap NL


Clean Sky verduurzaamt luchtvaart

Het Europese Clean Sky - programma richt zicht op het vergroenen en verduurzamen van de luchtvaart. Op 4 november is er een bijeenkomst voor Nederlandse partijen die zich hiermee bezighouden.

Deze bijeenkomst staat in het teken van het uitwisselen van ervaringen van deelnemende Nederlandse partijen (van multinational tot klein mkb en universiteiten/kennisinstellingenen) er wordt ingegaan op de mogelijkheden die Clean Sky te bieden heeft.

Het Clean Sky-programma is een samenwerkingsverband tussen de Europese Commissie en de Europese luchtvaartindustrie. Het is in 2008 gestart en is onderdeel van het Zevende Kaderprogramma (KP7). Voor Clean Sky is in totaal 1,6 miljard euro beschikbaar voor zeven jaar. In Nederland is Agentschap NL het nationale contactpunt voor dit programma.

Groot belang voor Nederlandse luchtvaartsector
De samenwerking met de Europese partijen is van strategisch belang voor de Nederlandse luchtvaartsector. De samenwerking versterkt de concurrentiepositie. Uniek voor Europa daarbij is, dat Nederland van het begin af aan deelneemt in Clean Sky in de vorm van vier consortia. In die consortia is in het bijzonder het mkb actief, met een leidende rol in twee ervan. Dit is mogelijk door het gezamenlijke optrekken van de Nederlandse overheid en de gebundelde inspanningen van de nationale luchtvaartsector. Ook op dit punt vervult Nederland een voortrekkersrol in Europa.

Interesse?
Bedrijven, universiteiten en kennisinstellingen die interesse hebben om deze bijeenkomst bij te wonen, zijn van harte welkom. De bijeenkomst is van 09.00 uur tm 16.00 uur en vindt plaats in Nootdorp. Het programma, exacte locatie en manier van aanmelden zijn te vinden op www.agentschapnl.nl/luchtvaart/agenda.

Deelname Nederlandse organisaties
Nederlandse bedrijven nemen al actief deel aan Clean Sky. Voorbeelden van onderwerpen waar zij aan werken zijn:

- De intelligente vleugel, een vleugel die zich tijdens de vlucht zo aanpast dat deze minder weerstand genereert;

- Tiltrotor vliegtuigen, de ontwikkeling van geluidsarme aanvliegroutes en intelligente rotorbladen voor helikopters;

- Systemen, ontwikkeling van efficiënte energiesystemen en duurzame aanvliegroutes;

- Eco-design, dit platform richt zich op milieuvriendelijke productie en recycling.

Uiteindelijk moeten de vliegtuigen stiller zijn, zodat bijvoorbeeld de geluidsoverlast rondom Schiphol vermindert, moet Clean Sky een bijdrage leveren aan een schoner milieu (minder CO2-uitstoot) en het programma sluit goed aan bij de Europese kenniseconomie.