Dienstenbond CNV

Nieuws

2 november 2010

Actiecomité opgericht tegen bezuinigingen publieke omroep

Op initiatief van de vakorganisaties is er onlangs een aantal omroepmedewerkers bijeen gekomen. Er is toen een eerste aanzet gegeven voor een campagne tegen de bezuinigingen op de publieke omroep. Onder het motto `voor een breed beeld - tegen het kwart van Rutte' verzet het actiecomité zich tegen de bezuinigingen van ongeveer een kwart van het omroepbudget die het kabinet Rutte wil doorvoeren. Aanstaande donderdag, 4 november, is er een volgende bijeenkomst gepland. U bent daarbij van harte welkom.

Volgens het actiecomité kun je de voorgenomen bezuiniging gerust `het Zwart van Rutte' noemen, want die ingreep zou het beeld voor een kwart `op zwart' zetten, of het nou gebeurt door te snijden in programma's, redacties, besturen of hele netten. En natúúrlijk zal dat niet letterlijk gebeuren, en natúúrlijk is er ook nog radio, internet en bladen. Maar voor het publiek betekent het dat een `kwart op zwart' gaat.

De campagne die het comité wil gaan ontwikkelen moet publiek, personeel én politiek duidelijk maken hoe belangrijk een pluriforme publieke omroep is. Omroepwerkers hebben ieder hun eigen belang en achtergrond maar die publieke omroep - dat brede beeld - dat delen zij, van regio tot Wereldomroep. Daarom stelt het comité - zonder nog in te gaan op specifieke bezuinigingen of alternatieven - wel al dat deze ingreep te ver gaat. Een kwart bezuinigen zal dat brede beeld versmallen. Sport, cultuur en politiek zullen merken dat er minder ruimte voor hen is. Het beeld versmalt, het geluid verschraalt, het geld regeert.

Zo'n campagne met een gezamenlijk kader kan door iedere omroep of medewerker zelf worden ingekleurd. Daarom heeft het comité op donderdag 4 november om 10 uur in het Ned 3 gebouw op het Mediapark in Hilversum een volgende bijeenkomst gepland. CNV Media zal daarbij ook aanwezig zijn en nodigt samen met het comité alle medewerkers van de publieke omroep uit mee te denken over de uitwerking van een eventuele actie.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? U kunt contact opnemen met bestuurder Peter Bloemendaal, telefoon: 035 64 60 580. Per e-mail kan ook: p.bloemendaal@remove-this.cnvdibo.nl.