Rijksvoorlichtingsdienst

Doop nieuw patrouilleschip Friesland

Mevrouw Gerdi A. Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer, doopt donderdag 4 november het nieuwe patrouilleschip van de Koninklijke Marine: Friesland. De ceremonie vindt plaats op de scheepswerf van Damen Shipyards in Galati, Roemenië.

De Marinestudie van 2005 presenteerde maatregelen om de samenstelling en de middelen van de Koninklijke Marine beter af te stemmen op haar taken. Een van de maatregelen betreft de verwerving van vier patrouilleschepen ter vervanging van de afgestoten M-fregatten.

De patrouilleschepen leveren een belangrijke bijdrage aan internationale rechtshandhaving en veiligheid, zoals aan antipiraterij missies en counterdrugsoperaties. De schepen worden dan ook ingezet voor kustwachttaken in Nederland en in het Caraïbisch Gebied.

De vier nieuwe patrouilleschepen beschikken over een breed pakket van sensoren. Door de vergaande automatisering en op afstand bedienbare systemen om met het schip te varen én door de op afstand bedienbare wapens, kan de marine voor het eerst operaties met een 50-koppige bemanning uitvoeren. Dit wordt mogelijk gemaakt door een sterk staaltje innovatie op het gebied van sensor en communicatietechnologie in de mast van het schip.

Het schip blijft voorlopig Friesland heten, het predicaat Harer Majesteits ontvangt het vaartuig pas als het daadwerkelijk in dienst wordt gesteld.

Friesland

Afmetingen (m) 108,43 x 16,00 x 4,55

Waterverplaatsing (t) 3.750

Hoofdmotoren 2 x diesel motor met 5400 kW (7349 pk)

Snelheid 21,5 knopen

Bereik 5000 zeemijl (1 zeemijl = 1852 meter)

Ruimte aan boord vo 90 personen

Noot voor redacties (