Dienstenbond CNV

Nieuws


2 november 2010

Voorstellenbrief Delta Lloyd

Naar aanleiding van de enquête onder de leden hebben wij onze voorstelbrief geformuleerd voor een nieuwe CAO. Op donderdag 4 november a.s. vindt de eerste onderhandelingsronde plaats. Hieronder staan de voorstellen die wij aan uw werkgever hebben gedaan. Wij houden u op de hoogte!


1. Loon, looptijd en werkingssfeer
Wij stellen een looptijd voor van één jaar. CNV heeft de loonvraag landelijk op 1,5% gesteld. Daarnaast moeten er wel afspraken worden gemaakt over inzetbaarheid en werkzekerheid. Deze afspraken moeten (naast de 1,5% loonsverhoging) een waarde vertegenwoordigen van ongeveer 1%.


2. Eigen bijdrage pensioenregeling voor iedereen hetzelfde Om de koopkracht op peil te houden stellen wij voor om het ingroeimodel van de eigen bijdrage te fixeren op de huidige 5,87% van de pensioengrondslag. Tevens stellen wij voor om de medewerkers die thans 6,67% betalen (veelal jongere medewerkers) ook een bijdrage van 5,87% te laten betalen.
Ten aanzien van de ANW hiaat regeling die per 1 december a.s. komt te vervallen pleiten wij voor een collectieve en voor medewerkers kostenneutrale nieuwe regeling.


3. Sociale Innovatie
Onderzocht moet worden hoe het nieuwe werken zo breed mogelijk kan worden uitgerold en niet alleen beperkt blijft tot commerciële functies. Uitgangspunt is daarbij dat de werknemer niet gedwongen kan worden om thuis te werken en de werkdruk niet verhoogd wordt. We willen ook onderzoeken hoe medewerkers plezier houden in het werk dat zij doen en het als zinvol blijven ervaren. In dit kader kunnen ideeën opgedaan worden bij het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie NCSI. Dit centrum is mede door het CNV opgericht.


4. Mobiliteitsmanagement
CNV Dienstenbond wil voorts met u van gedachten wisselen over hoe arbeid zo georganiseerd kan worden dat files zoveel mogelijk vermeden kunnen worden.
Wat er in het kader van mobiliteitsmanagement nog meer geregeld kan worden is terug te vinden op de website www.werkenvervoer.nl


5. Mantelzorg
Eén op de acht werknemers levert mantelzorg aan een naaste. De combinatie van mantelzorg en betaalde arbeid kan zwaar zijn. De balans werk-privé kan hierdoor verstoord raken en leiden tot "grijs'' ziekteverzuim. Wij stellen voor om medewerkers die actief zijn als mantelzorger extra ondersteuning te bieden. Ons voorstel is om medewerkers in de gelegenheid te stellen om samen met een deskundige hun persoonlijke situatie te bespreken en alle mogelijkheden in kaart te brengen. Dit moet leiden tot een juiste balans tussen mantelzorg en betaalde arbeid. Daarnaast stellen wij voor dat mantelzorgers gebruik kunnen maken van zorgverlof.


6. Diversiteit op de werkvloer
Bij diversiteit op de werkvloer gaat het er om dat de diversiteit aan mensen in de samenleving weerspiegeld wordt binnen het bedrijf of de arbeidsorganisatie. Daarbij kan gedacht worden aan diversiteit in sekse, leeftijd, geaardheid, etnische achtergrond of arbeidsgeschiktheid. Bij diversiteitbeleid gaat het niet zozeer om doelgroepenbeleid of positieve actie, maar om een actieve waardering van verschil binnen het personeelsbestand.

Het is belangrijk dat mensen mee kunnen doen met betaalde arbeid ongeacht sekse, leeftijd, etnische achtergrond of mate van arbeidsgeschiktheid, want meedoen is belangrijk voor de eigenwaarde van mensen.

Diversiteit op de werkvloer draagt bij aan een meer duurzame samenleving en aan versterking van de arbeidsparticipatie. Last but not least doen bedrijven zich zelf te kort indien zij de capaciteiten en talenten van specifieke groepen mensen onbenut laten. Met een divers samengesteld personeelsbestand haalt een bedrijf meer en nieuwe kennis binnen en kunnen nieuwe markten aangeboord worden.

Delta Lloyd kent een divers personeelsbestand en stuurt hier ook op aan. Wij zouden met Delta Lloyd willen onderzoeken hoe dit beleid nog beter vorm gegeven kan worden. In de media worden de positieve kanten en voorbeelden van integratie van allochtonen nog maar zelden belicht. De werkplek speelt een sleutelrol in het vergroten van het vertouwen tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond. Vaak werkt integratiebeleid bij bedrijven gewoon goed en dat zou meer benadrukt mogen worden. Door middel van best practices bij Delta Lloyd en in de sector kan zichtbaar worden gemaakt dat integratie succesvol verloopt en een meerwaarde in kan houden voor een organisatie als Delta Lloyd.


7. Wajongeren
De afspraak uit de vorige CAO zouden wij graag willen continueren. Er kan gebruik gemaakt worden van het project dat wij branche breed opzetten met het Verbond van Verzekeraars.


8. Internationale collegialiteit
In het kader van de door CNV Dienstenbond gewenste internationale solidariteit en collegialiteit van werknemers over de gehele wereld, willen wij graag afspraken met u maken voor het financieel ondersteunen van een project voor en door vakbonds-collega's in de Derde Wereld.


9. Werkgeversbijdrage en vakbondslidmaatschap Wij stellen voor de werkgeversbijdrage op te hogen naar de AWVN norm voor 2010. Verder zouden wij de afspraak over het proeflidmaatschap willen continueren en met u bezien hoe het lidmaatschap van vakorganisaties beter onder de aandacht kan worden gebracht van de medewerkers.


10. Sociaal Plan
Wij wensen het huidige SP te verlengen.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot. Email b.degroot@remove-this.cnvdibo.nl of telefonisch 010-2651111