Betere resultaten verslavingszorg mogelijk door gerichte innovatie

03/11/2010 17:31

Bouman GGZ

Persbericht

Rotterdam, 3 november 2010

Betere resultaten verslavingszorg mogelijk door gerichte innovatie

Door een geïntegreerde behandeling van verslaving en de bijkomende stoornissen, op basis van inzichten uit andere wetenschappelijke vakgebieden, zijn hogere opbrengsten mogelijk.

Op 4 en 5 november 2010 presenteert Bouman GGZ tijdens het congres "Over grenzen, de verslavingszorg voorbij" de nieuwste ontwikkelingen in wetenschap en praktijk, die reiken tot over de grenzen van de traditionele verslavingszorg. Toonaangevende sprekers uit het binnen- en buitenland belichten de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de achtergrond en behandeling van verslavingsziekten.

De grenzen van gangbare inzichten en mogelijkheden van de traditionele verslavingszorg zijn bereikt. Wetenschappelijke kennis uit de genetica, de neurowetenschappen en de algemene psychiatrie bieden een nieuw referentiekader voor behandeling van en onderzoek naar verslavingsziekten. De persoonlijke context is mede van invloed op het tot uiting komen van psychische stoornissen die in (neuro-biologische) aanleg al aanwezig zijn. Met name stress is een factor van grote betekenis. Met die inzichten is een betere behandeling van verslaving mogelijk, maar ook een nieuwe aanpak van preventieprogramma's.

Betere zorg tegen lagere kosten

Vanuit de nieuwste wetenschappelijke kennis en inzichten heeft Bouman GGZ een innovatief behandelmodel ontwikkeld, dat betere zorg tegen lagere kosten biedt. Een belangrijke opbrengst van het Bouman behandelmodel is dat patiënten na een onderzoek van vier uur (aaneengesloten) horen wat er aan de hand is en hoe de behandeling er uit zal zien. De behandeling die volgt is nooit alleen gebaseerd op de verslaving, maar ook op de bijkomende psychische problematiek. Doel is mensen weer zo veel mogelijk zelfredzaam te maken. Op 4 november zal het Bouman Behandelmodel worden gepresenteerd.

Tweedaags congres: 4 en 5 november

De eerste dag heeft als thema Nieuwe kaders voor de behandeling van en onderzoek naar verslaving. Centraal staat het individu en zijn persoonlijk risico. Keynote sprekers uit de Verenigde Staten zullen de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen over onderzoek naar de achtergrond en behandeling van verslavingsziekten bekendmaken. Prof. dr. David Pauls, verbonden aan de universiteit van Harvard in Boston, is een van de pioniers op het gebied van genetisch onderzoek in de psychiatrie. Hij gaat in op de genetische kwetsbaarheid van verslaving en hoe daarop in het latere leven kan worden ingegrepen. Prof. dr. Kathleen T. Brady spreekt over de relatie tussen stress en verslaving. Prof. dr. Alice Carter behandelt de invloed van middelengebruik op de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap en de gevolgen hiervan op latere leeftijd. De hoogleraren van Os en van den Brink gaan in op respectievelijk de relatie tussen genetica en de omgeving en werpen een blik in de toekomst op onderzoek en de behandeling van verslaving. Prof. dr. Ingmar Franken zal samen met Dr. Ben van Wetering, lid raad van bestuur Bouman GGZ nieuwe kaders voor onderzoek naar en behandeling van verslaving schetsen.

Tijdens de tweede dag staat als thema centraal Verslaving in de context van de grote stad, het gezin, wonen-werken, het zorgstelsel en strafrecht. Op deze dag wordt onder andere het debat gevoerd over de noodzaak om duidelijke kaders te stellen voor jongeren. Daarbij is het van belang te komen tot een consistente boodschap over tabak, alcohol en drugs thuis, school en publieke ruimte. Prof. dr Rutger Engels belicht effectieve preventie methoden bij adolescenten en de rol van de ouders. Dhr. Sadik Harchaoui, voorzitter raad van bestuur Forum en voorzitter raad van maatschappelijke ontwikkeling, schetst wat diversiteit betekent voor het werken in de GGZ. Mr. Ad de Beer spreekt over jeugdproblematiek in de grote stad.

Over Bouman GGZ

Bouman GGZ is een instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gespecialiseerd in verslavingspsychiatrie. In 2010 bestaat onze organisatie 100 jaar. Onze aanpak kenmerkt zich door een combinatie van medisch-psychiatrische, psychologische en sociale zorg.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom het congres (gratis) te bezoeken. Wilt u meer informatie of wilt zich aanmelden, dan kunt u contact opnemen met Koen Burgerhout, via 06-51 74 95 81 of k.burgerhout@boumanggz.nl.

Bijlage: Congres folder





http://www.boumanggz.nl