Gemeente Bunnik


Burgemeester Ostendorp sluit zich aan bij Mayors for peace

Op woensdag 3 november heeft burgemeester Hans Martijn Ostendorp van gemeente Bunnik zich aangesloten bij de beweging Mayors for peace. Dit deed hij door een registratieformulier te ondertekenen in aanwezigheid van een aantal initiatiefnemers. Om die reden wapperde dan ook speciaal de vredesvlag die dag.

De beweging Mayors for peace is in 1982 geïnitieerd door burgemeester Akiba van Hiroshima, de stad die in 1945 door de eerste atoombom werd verwoest. 80.000 burgers vonden direct de dood, 60.000 overleden na korte tijd aan hun verwondingen, generaties daarna kwamen en komen met aangeboren afwijkingen ter wereld en zijn voor hun leven verminkt. Akiba vindt dat burgemeesters bij uitstek de hoeders zijn van hun gemeenten. Zij zullen zich dus moeten inzetten voor de totale verwijdering van alle kernwapens, overal ter wereld.

De burgemeester wenst zich als lokaal bestuurder in het algemeen niet uit te spreken over buitenlandse kwesties, maar acht de afschaffing van kernwapens van zo'n groot belang dat zijn voorbehoud hier niet van toepassing is. Door zich aan te sluiten geeft de burgemeester ook gehoor aan het beroep dat op hem werd gedaan vanuit de bevolking. In de afgelopen drie jaar heeft een vijftal organisaties en hebben tientallen burgers een petitie ondertekend. Het doel dat de initiatiefnemers voor ogen stond was vóór alles steun te verwerven bij organisaties, zoals wijkverenigingen, scholen, kerken, politieke partijen, vrouwenverenigingen. Die lieten het echter veelal afweten.

Ostendorp: 'Ik maak me niet wijs dat mijn handtekening de verwijdering van kernwapens aanzienlijk dichterbij brengt.' Toch tekent hij uit volle overtuiging. 'Iedereen moet dat stapje zetten dat hij kan zetten. We dragen verantwoording voor elkaar en deze wereld. Ik wil ook de mensen en de organisaties die dat van mij vragen niet teleurstellen. Het bemoedigt hen die eerder een stapje gezet hebben.'

Wereldwijd hebben zich inmiddels ruim 4400 burgemeesters uit 144 landen bij Mayors for peace aangesloten. Daarvan 52 burgemeesters uit Nederland.

Burgemeester ondertekent document Mayors for Peace 3 nov 2010