Rijksoverheid


Eén ELI-Internationaal Week

Toespraak | 03-11-2010

Speech Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw & Innovatie, Eén ELI-Internationaal Week, 2 november 2010.

Beste ondernemers, beste mensen van het ministerie van EL&I in Den Haag, beste mensen van de posten in het buitenland, beste mensen van het Agentschap NL, beste mensen van andere ministeries en organisaties in Den Haag,

Ik ben de afgelopen drie weken met veel warmte onthaald bij de rijksoverheid en op het nieuwe ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Fantastisch.

Wie is Henk Bleker? Ik ben 15 jaar ondernemer geweest, ik was organisatie-adviseur. Ik ben daar in 1999 mee gestopt. Ik ben nog steeds ondernemer, doe aan particulier natuurbeheer.

Hoe kijk ik aan tegen het functioneren van het nieuwe ministerie van EL&I? Wat vind ik dat de overheid kan en moet betekenen voor Nederlandse ondernemers? Voor ondernemers binnen onze grenzen. Voor ondernemers die in het buitenland actief zijn. Voor mensen die risico's nemen en investeren. En zo de BV Nederland vormen. Want voor hén werken wij.

Als ik die vragen aan ondernemers stel, is het eerste wat ze zeggen: loop ons alsjeblieft niet in de weg als het niet strikt genomen nodig is, wees selectief. In de tweede plaats: als je dan toch regels stelt, wees dan heel duidelijk. In de derde plaats: als je stimuleert, doe het dan niet met klein spul, maar stevig. En ten vierde: wees bestendig, houd de lijn die je inzet vast. Dat hoort bij duidelijkheid.

Laten we door die bril eens kijken naar ons vestigingsklimaat en naar internationaal ondernemen; die onderwerpen staan hier vandaag immers centraal. Want het wel en wee van onze Nederlandse economie wordt voor een groot deel bepaald door het buitenland en door de wereldeconomie. Juist een open economie als Nederland profiteert daarom van open grenzen en een gelijk speelveld.

Daar hoort bij natuurschoon, gezond voedsel, levenskwaliteit. Daar hoort bij respect bij voor mens, dier en milieu. En een actieve internationale opstelling binnen de Europese Unie, de WTO en andere internationale fora. Daar ga ik me dus sterk voor maken. Want als ik één ding zeker weet, dan is het dat het Nederlandse bedrijfsleven nog veel meer kan profiteren van de kansen die de wereldhandel biedt. En van kansen in opkomende landen als China, India, Brazilië, Rusland en Turkije. En dan kom ik dus bij u.

Want in opkomende markten speelt u, Nederlandse ondernemers en Nederlandse overheden, een belangrijke rol. Bedrijven door handel te drijven en de beste productielocaties te zoeken. Economisch attachés op de posten door deuren te helpen openen, vooral in sectoren waarin overheden een grote rol spelen. Zoals water, energie, infrastructuur en ook landbouw. De verschillende activiteiten op deze terreinen hangen met elkaar samen. Want als je met een overheid een deal sluit over landbouw kan dat een opening bieden voor een volgende deal op het terrein van water, energie en infrastructuur. En zo kan het dus zijn dat je doel niet is om landbouwtechnologie te verkopen, maar dat het je ticket is voor de aankoop van energie. Of dat je er uiteindelijk buitenlandse investeringen in Nederland mee binnenhaalt. Die dingen hangen met elkaar samen.

Daarnaast zetten onze overheden zich ook in voor transparante wet- en regelgeving en een gelijk speelveld. En voor een goed nationaal vestigingsklimaat. Met een goed fiscaal stelsel, goede voorzieningen en een open cultuur. Gaat u daar natuurlijk ook vooral mee door!

Dames en heren,

Ook voor internationaal ondernemen geldt dat het niet alleen belangrijk is dát we het doen, maar ook hóe wij dat doen.

Een goede samenwerking met u, onderling en met het buitenland, is cruciaal. Vertelt u mij alstublieft ook wat er speelt, wat u bezighoudt! En ga met mij in discussie. Want de politiek is er om maatschappelijke vraagstukken te vertalen in politieke keuzen.

Dames en heren,

De economie herstelt, maar het gaat langzaam. Laten we dus blijven knokken voor een goed innovatie- en ondernemersklimaat. Voor een goed vestigingsklimaat. En voor de belangen van onze ondernemers in het buitenland.

Ik verheug me op een prettige samenwerking!

Dank u wel

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie