VVN: Fietsers hebben te weinig aandacht voor verlichting

04/11/2010 10:00

Veilig Verkeer Nederland

Amersfoort, 4 november 2010 - Fietsers besteden onvoldoende aandacht aan de werking van fietsverlichting. Dat constateert Veilig Verkeer Nederland (VVN) op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ruigrok-NetPanel. In de enquete zegt 63% van de ondervraagden pas te controleren of de verlichting werkt wanneer men de verlichting nodig heeft. In hetzelfde onderzoek geeft een vijfde (18%) aan wel eens zonder licht in het donker te fietsen. Hiervan geeft één op de tien (12%) aan dit minimaal een paar keer per maand te doen. Als belangrijkste reden daarvoor wordt een kapotte fietslamp of een lege batterij genoemd (75%). VVN vindt daarom dat fietsers vaker preventief de werking van de verlichting moeten controleren.

Zijreflectie

Twee derde van de ondervraagde Nederlanders (65%) oordeelt dat fietsers alleen goed zichtbaar zijn met verlichting en zijreflectie. Bij de aanschaf van een nieuwe fiets speelt de kwaliteit van de verlichting voor iets meer dan de helft van de ondervraagde fietsers (54%) een rol. Een iets kleinere groep (41%) let op de aanwezigheid van zijreflectie. Zijreflectie is wettelijk verplicht, maar toch niet op alle nieuwe fietsen aanwezig. Dat blijkt tijdens de fietskeuringen die VVN regelmatig in het hele land organiseert. Nieuwe fietsen moeten soms afgekeurd worden omdat zij helemaal geen zijreflectie hebben of omdat de aanwezige zijreflectie niet voldoet aan de huidige wettelijke eis dat de zijreflectie een ononderbroken cirkel vormt. VVN vindt dat consumenten er op moeten kunnen rekenen dat een fiets bij aanschaf minimaal aan alle wettelijke eisen voldoet. Bijna alle Nederlanders (93%) zijn dat in het onderzoek met VVN eens. Daarnaast constateert VVN dat er geen losse zijreflectie in de handel is die het mogelijk maakt om aan de wettelijke eisen te voldoen. VVN roept de politiek op om de regelgeving op korte termijn zó aan te passen dat losse spaakreflectoren wel legaal gebruikt kunnen worden.

VVN-scan

Om het belang van goede fietsverlichting en zijreflectie te benadrukken organiseert Veilig Verkeer Nederland vanavond (donderdag 4 november) in Almere een happening waarbij fietsers de conditie van hun rijwiel kunnen laten doorlichten. Eventuele gebreken aan de verlichting worden ter plekke gratis gerepareerd door VVN-partner Halfords die met een eigen stand bij het evenement aanwezig is. Burgemeester Annemarie Jorritsma bijt om 19.00 uur het spits af en gaat als eerste de VVN scanner in. De VVN scanner is te vinden in het winkelcentrum van Almere aan De Esplanade.

Over Veilig Verkeer Nederland

Kinderen, ouders, jongeren, ouderen, fietsers, automobilisten, bromfietsers: iedereen heeft het recht veilig de straat op te kunnen. Veilig Verkeer Nederland is de maatschappelijke organisatie die zich inzet voor dat recht, door zoveel mogelijk mensen te inspireren, te stimuleren en ze actief bij verkeersveiligheid te betrekken. VVN wordt daarbij gesteund door ruim 35.000 leden en donateurs.





http://www.vvn.nl