Rijksoverheid


Kabinet ondersteunt ondernemende scholen

Nieuwsbericht | 04-11-2010

175 basisscholen, middelbare scholen en ROC's hebben subsidie aangevraagd om ondernemerschap in het onderwijs te stimuleren. Een commissie gaat de voorstellen beoordelen. Ministers Van Bijsterveldt (Onderwijs) en Verhagen (EL&I) stellen voor 2010 ruim 7 miljoen beschikbaar voor de regeling Onderwijs Netwerk Ondernemen.

Met de regeling Onderwijs Netwerk Ondernemen wil het kabinet de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven versterken. Het nieuwe kabinet heeft in het Regeerakkoord vastgelegd dat ze de oriëntatie in het onderwijs op ondernemerschap en op arbeidsmarkt wil versterken door samenwerking tussen het bedrijfsleven en het
onderwijs. Minister Verhagen ziet een positieve ontwikkeling op het gebied van onderwijs en ondernemerschap. "Het is goed te zien dat ondernemerschap leeft bij scholen. Kinderen die nu op school zitten, zijn immers de ondernemers van de toekomst". Ook minister Van Bijsterveldt ziet dat er de afgelopen jaren belangrijke stappen zijn gezet. "Het is mooi als de ondernemende geest van kinderen al op vroege leeftijd wordt gestimuleerd. Het aantal scholen dat ondernemerschapsonderwijs heeft verankerd in het onderwijs neemt toe. Maar dat betekent niet dat we er zijn. Ook de komende jaren zullen we ondernemerschap en ondernemend gedrag moeten blijven stimuleren,'' aldus Van Bijsterveldt.

Projecten

In totaal zijn 175 aanvragen ingediend. 34 voorstellen komen uit het primair onderwijs, 63 uit het voortgezet onderwijs en 67 uit het middelbaar beroepsonderwijs. De overige aanvragen zijn door lerarenopleidingen, speciaal onderwijsinstellingen en kenniscentra ingediend. Alleen de allerbeste projecten komen in aanmerking voor een subsidie. Een selectiecommissie gaat de projecten beoordelen. Half december worden de winnende voorstellen bekend gemaakt.

De voorstellen worden ingediend door scholen, maar opgesteld en uitgevoerd in nauwe samenwerking met bedrijven en ondernemers in de regio. De projecten die uiteindelijk gehonoreerd worden, krijgen 75% van hun kosten gefinancierd met een maximum van 150.000 euro per project.

Ondernemende scholen

Het is de tweede keer dat scholen subsidie kunnen aanvragen in het kader van de regeling Onderwijs Netwerk Ondernemen. In 2009 zijn de eerste 28 projecten van start gegaan. De projecten lopen uiteen van het maken van een eigen tv-uitzending voor een lokaal tv-station, het organiseren van een schoolmarkt op een basisschool tot het opzetten van een steunpunt Microfinanciering voor starters in het mbo.

Onderwijs Netwerk Ondernemen

Onderwijs Netwerk Ondernemen maakt deel uit van het actieprogramma Onderwijs en Ondernemen. Met dit programma ondersteunen de ministeries van OCW en EL&I onderwijsinstellingen om ondernemerschap verder te ontwikkelen, kennis te delen met het bedrijfsleven en de resultaten van ondernemerschap binnen het onderwijs te onderzoeken. Het Actieprogramma wordt uitgevoerd door Agentschap NL.

Afzenders


* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie