Gemeente Zoetermeer

Gezondheidsenquête in deel Zoetermeer

Bewoners, oud-bewoners en werknemers uit de omgeving van het bedrijf Sterigenics, en leden van de tuinvereniging Seghwaert krijgen rond 15 november een gezondheidsenquête toegestuurd. Eind 2009 werd bekend dat het bedrijf Sterigenics te veel ethyleenoxide heeft uitgestoten. Blootstelling aan ethyleenoxide kan onder bepaalde omstandigheden gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom heeft de gemeente besloten een gezondheidsenquête uit te voeren om eventuele gezondheidsklachten in beeld te brengen.
De gemeente heeft het onderzoeksbureau Pallas gevraagd deze gezondheidsenquête uit te voeren, om de onafhankelijkheid te garanderen. De enquête is in goed overleg met een klankbordgroep samengesteld. In deze groep zitten experts en drie vertegenwoordigers van het actiecomité SterigeNIKS.

De gezondheidsenquête wordt 15 november verstuurd naar bewoners en oud-bewoners uit delen van de wijken Dorp, Palenstein en Seghwaert in de omgeving van Sterigenics, werknemers van omliggende bedrijven en volkstuinders bij tuinvereniging Seghwaert. In overleg met de klankbordgroep is besloten om zoveel mogelijk mensen de ruimte te geven mee te doen. Daarom wordt de enquête in een ruimer gebied verspreid dan gebeurde bij eerdere informatie van de gemeente over Sterigenics. De gezondheidsenquête is vanaf 15 november ook via de website van de gemeente in te vullen (www.zoetermeer.nl/sterigenics). Alle personen van 18 jaar en ouder die dat willen, kunnen dus hun gezondheidsklachten bekendmaken.

Onderzoeksbureau Pallas zorgt ervoor dat de gegevens anoniem worden verwerkt. In het rapport over de gezondheidsenquête komen alleen de totaalresultaten en niet de resultaten per persoon. Dit rapport wordt in het eerste kwartaal van 2011 verwacht en zal op de website van de gemeente Zoetermeer worden geplaatst. De klankbordgroep adviseert daarna de gemeente of het nodig is om extra onderzoek uit te voeren. Ook komt zij met adviezen en aanbevelingen.

Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen de gezondheidsenquête invullen, zodat een compleet beeld kan ontstaan van de gezondheidsklachten.