Gemeente Veenendaal


Evaluatie programma Jeugd, Integrale Veiligheid en Leefbaarheid

De gemeente Veenendaal heeft het programma Jeugd, Integrale Veiligheid en Leefbaarheid (JIVL) geëvalueerd. JIVL is rond 2003 ontstaan vanuit de behoefte om de drie in de titel genoemde themaâs in samenhang aan te pakken. Geconcludeerd kan worden dat JIVL op belangrijke onderdelen effect heeft gehad. Begin dit jaar heeft het nieuwe college besloten om
4 nieuwe programmaâs te ontwikkelen: Veiligheid, Wijkzaken, Jeugd en Economie. De JIVL themaâs komen binnen deze programmaâs terug.

De hoofddoelstellingen van JIVL waren:

1. Meer veiligheid 2. Meer leefbaarheid.

Op grond van de cijfers van de politieregio kan geconcludeerd worden dat de criminaliteit in Veenendaal in 2009 ten opzichte van 2002 met 18% is afgenomen. Ook aan leefbaarheid is hard gewerkt binnen JIVL. Binnen JIVL zijn de eerste aanzetten gegeven tot wijkgericht werken. Er zijn enkele wijkaanpakken ontwikkeld, waarmee ook successen zijn geboekt.

Verder heeft JIVL een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenwerking tussen gemeente en instellingen. Belangrijke partijen weten elkaar nu snel te vinden. Denk aan welzijn, jongerenwerk, politie, woonstichting en bewoners(organisaties). JIVL heeft gezorgd voor tal van nieuwe activiteiten op het gebied van veiligheid en leefbaarheid, zoals onder andere extra sportbuurtwerk en jongerenwerk, bewonersactiviteiten en extra toezicht. Ook is onder JIVL goed inzicht ontstaan in de behoeften, maar ook het gedrag en de samenstelling van jongerengroepen op straat door te werken met de Beke-Ferwerda analyse. Dat is gunstig, want jongerenoverlast is een zeer belangrijk aandachtspunt voor de komende periode.

De opbrengsten van JIVL zullen ingezet worden voor de nieuwe programmaâs. Met de vier programmaâs in samenhang verwacht het college de komende periode nog meer effect te kunnen halen uit de inspanningen.