Vakcentrum Levensmiddelen

Opheffen handelsbarrières levert goud geld op

04 november 2010
---

Tijdens een werkbezoek van de Europarlementariërs Wim van de Camp (Europese Volkspartij/CDA) en Bastiaan Belder (Europa van vrijheid en democratie/SGP) heeft Patricia Hoogstraaten het rapport `Opheffen handelsbarrieres levert goud geld op' aan beide politici aangeboden.

In dit rapport wordt vastgesteld dat winkeliers nog op veel belemmeringen stuiten bij het importeren van producten. Grote A-merkenfabrikanten verdelen de Europese markt, waardoor het voor Nederlandse winkeliers praktisch onmogelijk wordt merkartikelen in te kopen waar deze in de Europese Unie het voordeligst zijn te krijgen. Als gevolg kopen bijvoorbeeld Nederlandse supermarkten onnodig duur in. Bij volledige vrije import van A-merken, zouden ze op jaarbasis minimaal EUR 375 miljoen op de inkoopkosten kunnen besparen. De consument is uiteindelijk het grootste slachtoffer. Een gemiddeld Nederlands huishouden zou minstens EUR 51 per jaar goedkoper uit kunnen zijn bij de aankoop van bekende merken.

"De Europese Commissie heeft in juli in haar Retail Market Monitoring Report aangegeven een aantal handelsbarrières voor winkeliers te willen opruimen. Dat is terecht, want de consument betaalt er de rekening voor. Als detailhandel zullen we alles doen wat in ons vermogen ligt om de Europese Commissie te steunen bij dit goede initiatief. In het rapport dat we vandaag presenteren doen we alvast een aantal concrete aanbevelingen', zegt Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum en voorzitter van de stuurgroep Europa van Detailhandel Nederland.

Europarlementariër Wim van de Camp staat achter Detailhandel Nederland: "De Europese interne markt kent niet alleen rechten voor het bedrijfsleven, maar ook plichten. Dus daarom moeten we zo snel mogelijk handelsbelemmeringen wegnemen" "Laten we handelsbarrières voor de detailhandel in - of vanuit - Brussel slechten", vindt ook Europarlementariër Bastiaan Belder.