Medisch apparaat Dyna-Vision voorspelt hartstilstand uren van tevoren

04/11/2010 11:00

RS TechMedic BV

RS TechMedic BV uit Broek op Langedijk heeft onlangs met de Dyna-Vision een technisch hoogstandje op de medische markt gebracht. De Dyna-Vision voorspelt 6 tot 8 uur van tevoren dat bij patiënten medische complicaties aanstaande zijn. De belangrijkste doelstelling van het product is het vermijden van complicaties door het vroegtijdig detecteren van afwijkende lichaamsfuncties. Het apparaatje wordt na een operatie of behandeling aangesloten op de patiënt en wordt aan een riem of gordel meegedragen. Bij afwijkende waarden wordt automatisch een arts op de hoogte gebracht en kan uiteindelijk veel persoonlijk leed worden voorkomen.

Hoe werkt het eigenlijk in de praktijk?

Voor de Dyna-Vision is afstand geen probleem. Door een ingebouwde GSM-verbinding zendt het apparaat metingen door. De patiënt hoeft daarvoor niets te doen. Sterker nog, de patiënt merkt het niet eens. Na behandeling wordt de patiënt aangesloten op de meetunit door middel van stickers. Deze registeren continu de lichaamstemperatuur, hartslag en zuurstofgehalte van het bloed van de patiënt. Met deze combinatie van metingen worden de meeste problemen vroegtijdig gedetecteerd. Dyna-Vision wordt in het ziekenhuis op de afdelingen gebruikt, maar ook bij patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten. In dat geval wordt de patiënt geïnformeerd en kan deze rustig naar het ziekenhuis komen. Het geeft de patiënt een veilig gevoel als de controles gewoon doorgaan, terwijl men zich niet eens in het ziekenhuis bevindt. Het werkt dus tevens kostenbesparend, omdat een patiënt zonder risico's eerder naar huis gestuurd kan worden.

All-inclusive service voor ziekenhuizen

Voor de meeste ziekenhuizen zijn de aanschafkosten van dergelijke apparatuur hoog. Daarbij is er vaak niet voldoende personeel om de metingen van alle patiënten in de gaten te houden. Het gaat immers om duizenden patiënten per jaar. Daarom heeft RS TechMedic besloten ziekenhuizen een all-inclusive service aan te bieden. Deze service omvat de levering en onderhoud van de benodigde meetapparatuur, het ontvangen en bekijken van de afwijkende meetwaarden en het waarschuwen van de verpleegkundigen van de afdeling. De servicekosten die het ziekenhuis hiervoor betaalt zijn afhankelijk van het aantal patiënten dat gebruikmaakt van de Dyna-Vision. Op deze manier kan élk ziekenhuis, groot of klein en met veel of weinig behandelingen, deze extra veiligheid waarborgen. Voor de patiënt betekent deze all-inclusive service een fikse toename van veiligheid en vermindering van risico's na een ziekenhuisopname.

RS TechMedic is met diverse ziekenhuizen in Nederland in gesprek over de mogelijkheden. De interesse is enorm volgens Dhr. Rutger Brest van Kempen, CEO van het bedrijf. Brest van Kempen zegt: "De meeste ziekenhuizen zijn zeer enthousiast over de voordelen voor de patiënt op het gebied van veiligheid en over de kostenbesparing voor het ziekenhuis. Het mooiste aan onze service is natuurlijk dat alles voor het ziekenhuis wordt geregeld. Door gebruik te maken van onze gevalideerde software beschikken wij over een bijzonder nauwkeurig systeem, dat voorspelt welke patiënt op een bepaald moment in de problemen gaat komen. Wij hebben een zeer open rekenmodel, waarbij ziekenhuizen zélf kunnen bepalen wat ze besparen én wat de maandelijkse servicekosten zijn die daarvoor worden berekend. Naast het financiële voordeel heeft elk ziekenhuis de kwaliteit van de zorg zeer hoog in het vaandel staan en is men altijd op zoek naar methoden die kunnen bijdragen aan verbeteringen. Wij verwachten dat dit jaar nog zeker 3 ziekenhuizen in Nederland gaan starten met onze all-inclusive service".





http://www.rstechmedic.com