Kinderartsen presenteren onderzoek naar gebruik loopstoeltjes

04/11/2010 10:56

Maasstad Ziekenhuis

Kinderartsen en -fysiotherapeuten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam onderschrijven de oproep van twee Europese consumentenorganisaties om ouders bewust te maken van de gevaren van loopstoeltjes. Kinderarts Martin Baartmans en kinderarts-in-opleiding Naomi Ketharanathan presenteerden donderdag 4 november een onderzoek naar loopstoeltjes tijdens het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde in Veldhoven.

Loopstoeltjes zijn, ondanks verhoogde veiligheidsnormen, af te raden voor baby's, claimden de Europese consumentenveiligheidsorganisaties ANEC en ECSA half oktober in een gezamenlijke verklaring. Jonge baby's zijn in een loopstoeltje veel beweeglijker en wendbaarder dan wanneer zij kruipen. Ze kunnen daardoor in een oogwenk in zeer gevaarlijke situaties belanden, claimen ANEC en ECSA. Kinderarts Baartmans onderschrijft dat.

De Afdeling Spoedeisende Hulp van het Maasstad Ziekenhuis behandelde in 2008 en 2009 zeven kinderen die een ongeluk hadden gehad met een loopstoeltje. De kinderen, allen jonger dan een jaar, liepen ernstige verwondingen op. Eén kindje trok aan een tafellaken en kreeg een pot thee over zich heen. Dit jongetje liep op 30 procent van zijn huidoppervlakte brandwonden op. Hij zal zijn leven lang littekens houden.

Gealarmeerd door deze cijfers, voerden Baartmans en Ketharanathan het afgelopen half jaar een enqu(ee)te uit onder 150 van hun patiënten. Uit de studie blijkt dat 30 procent van de ouders niet op de hoogte is van eventuele gevaren. Ruim 36 procent heeft een loopstoel in huis en drie procent gaf aan dat er wel eens een ongeluk(je) mee was gebeurd.

De stichting Consument en Veiligheid raadt het gebruik van loopstoeltjes al jaren af. Maar dat weten dus nog lang niet alle ouders. ,,Baby's in een loopstoel komen in situaties terecht waar ze, met het oog op hun ontwikkeling en reflexen, nog niet aan toe zijn,'' legt Baartmans uit. ,,Wanneer ze ten val komen, of ergens tegenaan botsen, kunnen ze zichzelf nog niet goed opvangen. Vooral trappen en keukens met hete voorwerpen, zijn gevaarlijk.''

Dertig procent van de ondervraagden meent dat hun kind daadwerkelijk sneller leert lopen met een loopstoeltje. Een illusie, zegt Baartmans. ,,Een baby die nog niet zelf kan lopen, neemt in een loopstoeltje een houding aan waar hij nog niet aan toe is. Spieren en gewrichten worden daarom niet goed gebruikt en gestimuleerd. De ontwikkeling kan gaan afwijken.''