Gemeente De Marne


Succesvolle Nacht van de Nacht

Ruim 25.000 mensen omarmden de duisternis

Kwam het door het droge heldere weer met een prachtige sterrenhemel? Feit is dat op 30 oktober, de 6e Nacht van de Nacht, opnieuw een record is gevestigd. Meer dan 25 duizend mensen, waaronder veel kinderen, namen deel aan zo'n 300 'duistere' evenementen, verspreid over alle provincies. Ze hebben genoten van een heldere sterrenhemel, mede omdat 130 gemeenten en meer dan honderd bedrijven samen duizenden lampen doofden. Het aantal deelnemers aan dit jaarlijks terugkerende evenement vertoont elk jaar opnieuw een stijging.

De gemeente Winsum heeft samen met gemeente De Marne en het platform Samen Duurzaam een leuke informatieve avond georganiseerd in De Oude Smidse in Westernieland. De Milieufederatie Groningen gaf een inleiding over het belang van duisternis en het project 'Sterren tellen'. De Vlinderstichting hield een lezing over nachtvlinders. De Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond heeft een lezing verzorgd, en sterrenkijkers opgesteld voor publiek. De planeet Jupiter met zijn vier manen en de Andromedanevel waren goed te zien.

Tot en met 10 november kun je nog mee doen aan de Nacht van de Nacht Sterrentelling. Inmiddels zijn er vanuit allerlei locaties door heel Nederland al 559 metingen binnen. Kijk op de website Sterrentellen.nl om te zien waar er al sterrentellers aan de slag zijn gegaan. Hoe donker is het bij jou in de buurt?

Kijk tijdens een heldere nacht naar de sterrenhemel en doe mee! De uitkomsten van de sterrentelling worden gebruikt om bij lokale overheden en bedrijven aandacht te vragen voor maatregelen om onnodige verlichting tegen te gaan. Meer informatie vind je op de Nacht van de Nacht Sterrentelling-pagina.

Leens/Winsum, 04 november 2010.