UMC St Radboud


Stijlvolle herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden lichaamsdonoren 04-11-2010

Afgelopen weekend vond in het UMC St Radboud de tweede jaarlijkse herdenking plaats voor nabestaanden van lichaamsdonoren. De bijeenkomst werd gehouden in de Aula van het Anatomisch Museum, bij het herdenkingsmonument. Het was een ingetogen, stijlvolle plechtigheid, muzikaal ondersteund door het Osse Operakoor.

Waardig

Voor de meeste aanwezigen was het een emotionele bijeenkomst. Het lichaam van hun dierbare is 24 uur na overlijden overgebracht naar een universitair medisch centrum. Ze hebben dan ook niet echt afscheid kunnen nemen. De herdenkingsbijeenkomst maakte dit alsnog mogelijk. Het gaf de nabestaanden troost en steun in hun rouwproces en het gevoel dat het leven van hun dierbaren nu waardig is afgesloten.

Sprekers

Tijdens de bijeenkomst hield arts-anatoom dr. Joop van der Straaten een betoog over het wetenschappelijk en maatschappelijk belang van terbeschikkingstelling. Ook vertelde hij hoe het herdenkingsmonument voor nabestaanden tot stand kwam. Van der Straaten is in zijn vrije tijd beeldhouwer en de maker van het monument.

Drs. Sophie Bolt, wetenschappelijk-cultureel onderzoeker antropologie van de religie, belichtte de emotionele kant van terbeschikkingstelling en de redenen waarom mensen hiertoe besluiten. Ook de troostende functie van het herdenkingsmonument voor nabestaanden kwam hierbij ter sprake.

Bloemen

Prof. dr. Frans Corstens legde, samen met studenten, een bloemstuk op het monument namens het UMC St Radboud en de afdeling Anatomie. Corstens is vice-voorzitter/decaan van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud. Daarna bezochten de aanwezigen het monument en legden er eveneens bloemen neer. Ook namen zij een kijkje in het Anatomisch Museum.

Na afloop wisselden de aanwezigen van gedachten met medewerkers van de dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat, met beide sprekers, en met prof. dr. Dirk Ruiter, hoofd afdeling Anatomie. Veel genodigden bleken grote behoefte te hebben hun verhaal te doen en vragen te stellen