Gemeente Eindhoven

De heer J.A.G. Dirksen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Vanwege de bijzondere verdiensten van de heer Joop Dirksen (61) heeft Hare Majesteit hem de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau toegekend.

De heer Dirksen is veertig jaar werkzaam in het onderwijs. Sinds 1973 is hij verbonden aan Pleincollege Eckart te Eindhoven. Naast Nederlands heeft de heer Dirksen ook lessen in Grieks, Latijn, taalkunde, communicatie, culturele kunstzinnige vorming en letterkunde verzorgd.

Decorandus heeft niet alleen veel betekend voor het onderwijs op Pleincollege Eckart, maar ook voor het onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Hij was (en is nog steeds) een inspirator en initiator op het gebied van het landelijke literatuuronderwijs.

En nog steeds is hij bezig met allerlei vernieuwingen en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld de vormgeving van de Academische Opleidingsschool; een project waarin het opleiden van nieuwe docenten en het doen van praktijkonderzoek centraal staan.

Joop Dirksen is zonder twijfel één van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van het literatuuronderwijs in ons land. Hij heeft op diverse terreinen gewerkt en is daar nog onverkort actief. Deze terreinen zijn elk voor zich en in combinatie van uitnemend belang voor het onderwijs in de literatuur aan jongeren en voor de ontwikkeling van de literatuurdidactiek in Nederland en Vlaanderen. Zijn voorzitterschap van de Stichting Promotie Literatuuronderwijs toont aan dat de heer Dirksen zijn opvattingen daadwerkelijk in de samenleving tracht te verankeren. In het literatuurdidactische onderzoek is Joop Dirksen één van de gezaghebbende personen in het Nederlands taalgebied. De meest opvallende blijk van Dirksens' productiviteit is de door hem uitgegeven, bijzondere succesvolle onderwijsmethode "Dossier Lezen" voor vakoverstijgend literatuuronderwijs en de vernieuwing daarvan in de vorm van de digitale methode Leesadviezen.nl

Na zijn promotieonderzoek ("Reader Response Critisism" aan de Universiteit van Nijmegen) heeft hij de methode van literatuuronderwijs herschreven tot een schoolboek: "Dossier lezen", uitgegeven bij uitgeverij Thieme Meulenhof. Mede aan de hand van dit boek heeft Joop zich ingezet om leerlingen weer enthousiast te krijgen voor Nederlandse literatuur. Enkele jaren geleden heeft de heer Dirksen in eigen beheer een cd-rom met leesadviezen op de markt gebracht. Daarop staan meer dan 200 titels van Nederlandse auteurs, themalijsten, opdrachten, verdiepingsopdrachten, informatie over de schrijvers en de moeilijkheidsgraad van het boek. Decorandus heeft - geheel in zijn eigen tijd - al deze boeken uitgewerkt tot leesadviezen die voor leraar en leerling het lezen voor de literatuurlijst aantrekkelijker maken. (Door gebruik te maken van de op de cd-rom uitgewerkte boeken met bijbehorende opdrachten, is internetfraude - een probleem waarmee tegenwoordig ook docenten tobben - onmogelijk geworden).

De cd-rom "Leesadviezen" wordt op meer dan 50 Nederlandse scholen voor havo en vwo gebruikt.
Daarnaast heeft de heer Dirksen handboeken geschreven voor de Stichting Leerplan Ontwikkeling en voor de Stichting Lezen. In 2009 maakte hij het lesboek "Twee vrouwen" in het kader van "Nederland Leest". De heer Dirksen is jarenlang redactielid geweest van het literaire tijdschrift Tsjip en heeft meegewerkt aan verschillende evenementen georganiseerd door Bulkboek, zoals bijvoorbeeld de "Dag van de Literatuur", de Jonge Gouden Uil (een literatuurpublieksprijs uitgereikt door leerlingen).

Ook heeft de heer Dirksen jarenlang deelgenomen aan bijeenkomsten van de HSN (Schoolvak Nederlands) in Nederland en Vlaanderen en wordt hij regelmatig uitgenodigd op universiteiten en lerarenopleidingen om gastcolleges, workshops te geven. Daarnaast heeft decorandus deelgenomen aan het platform van de taalunie. In Vlaanderen was hij jurylid bij de uitreiking van de Gouden Uil literatuurprijs.

Kortom: de heer Dirksen excelleert in zijn hoofdfunctie op het Pleincollege Eckart. Door zijn gedrevenheid, deskundigheid en voortvarendheid heeft hij grote betekenis voor het literatuuronderwijs in Nederland en Vlaanderen. Daarbij vervult hij zijn rol als leraar op een manier die uitstijgt boven hetgeen van een doorsnee leraar verwacht mag worden.

Op maandag 1 november 2010 viert de heer Dirksen zijn 40-jarig dienstjubileum bij Ons Middelbaar Onderwijs met een informele receptie in het Pleincollege Eckart, Damocleslaan 3. Tijdens die bijenkomst reikt de heer H. Brink, loco-burgemeester, de Koninklijke onderscheiding om 16.00 uur aan de heer Dirksen uit.