Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

VAN BIJSTERVELDT KIEST VOOR SCHOOLBESTUUR I.P.V. LEERLING


- Weigering verbetering doorstroom vmbo-havo onbegrijpelijk
- LAKS heeft circa honderd meldingen ontvangen

Het LAKS meent dat minister Van Bijsterveldt onvoorwaardelijk kiest voor schoolbesturen door vmbo-t leerlingen geen toelatingsrecht te geven, zoals ze stelt in beantwoording op diverse Kamervragen. "Iedere scholier moet het recht hebben om te stapelen. Het is ronduit teleurstellend dat Van Bijsterveldt daar onvoldoende ruimte voor geeft", aldus Steven de Jong, LAKS-voorzitter.

Het LAKS hamert al geruime tijd op het verruimen van de overstap van vmbo-t naar havo. Sinds 15 oktober zijn hierover circa honderd specifieke klachten binnengekomen bij het LAKS en de VARA Ombudsman. Scholen mogen nu aanvullende eisen stellen, terwijl de wet letterlijk zegt dat het vmbo-t voorbereidt op het havo. De Jong: "Een vmbo-diploma moet een toegangskaartje zijn voor het havo. Zo kan iedere scholier zich optimaal ontplooien".

De Jong vervolgt: "Veel ambitieuze scholieren worden hierdoor geraakt. Maatwerk en talentontwikkeling, waar Van Bijsterveldt ook voor staat, zijn hier niet in terug te vinden". In beginsel vindt de scholierenorganisatie dat iedere scholier de mogelijkheid moet hebben om door te stromen, zeker gezien het vroege moment dat scholieren moeten kiezen voor hun niveau. Wel is goede begeleiding door plustrajecten en zomerscholen, ook in samenspraak met de ouders, van belang. Bovendien is niet iedere vmbo"er beter af op het havo. "Het eenzijdig remmen van de doorstroom door soms erg hoge eisen beperkt echter de kansen van álle scholieren".

Schoolbesturen geven echter aan dat dit voor hen nadelig kan werken, ook de VO-raad pleit niet meer voor het afschaffen van de eisen. Doorstromende vmbo-scholieren kunnen het slagingspercentage van een havo-school omlaag halen, en hier wordt een school op afgerekend. "Dit kan echter geen reden zijn om scholieren te belemmeren in hun ontwikkeling. De minister kiest duidelijk voor het belang van schoolbesturen", aldus De Jong. Bovendien kan het slagingspercentage worden uitgesplitst: er is dus een apart slagingspercentage te berekenen voor de instromende vmbo"ers en voor "reguliere" havisten.

Ook de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft aangegeven de aanvullende eisen te willen schrappen. Het LAKS bekijkt op dit moment verdere vervolgacties.