Vogelbescherming Nederland



Oostvaarderswold slachtoffer natuurbeleid

Donderdag 4 november 2010

bruine kiekendief / birdphoto In het regeerakkoord is afgesproken te stoppen met de robuuste verbindingszones als onderdeel van de EHS. Dat heeft grote consequenties voor het herstel van de natuur in ons land. Een voorbeeld daarvan is het Oostvaarderswold.
Deze grootste verbindingsstrook tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold van ruim 1800 hectare is niet alleen belangrijk voor de grote grazers uit de Oostvaardersplassen, maar ook voor vogels en tal van kleinere dieren. En ook niet onbelangrijk voor de vele duizenden Almeerders die van natuur en vogels willen genieten. Het schrappen van het Oostvaarderswold zal ook een rem zetten op de verdere ontwikkeling van Almere.

Bruine en blauwe kiekendieven uit de Oostvaardersplassen die foerageren boven geplande bedrijventerreinen en woonwijken en zouden alternatief foerageergebied vinden in een deel van het Oostvaarderswold. Met het schrappen van deze verbindingszone brengt de regering dus natuur, recreatie en economische ontwikkeling in gevaar.

Vogelbescherming is fel tegen het laten vallen van de robuuste zones zoals het Oostvaarderswold. De provincie Flevoland koerst af op het doorzetten van de plannen, maar staatssecretaris Henk Bleker lijkt nog niet bereid dit ondoordachte stukje regeerakkoord naar de prullenmand te verwijzen.