NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

4 november 2010 - Nieuw businessmodel voor ontwikkelaars en bouwers essentieel

NVB-voorzitter Jo Goossens in jaarrede:

Putten, 4 november 2010 - Nieuwbouwwoningen zijn scherper geprijsd dan bestaande woningen en verkopen momenteel ook een stuk beter. Dit jaar zullen daarom circa 25.000 nieuwbouwwoningen verkocht worden. Dat is 50% meer dan in 2009. Maar daarmee is de goede tijd van vóór de crisis niet terug. De woningbouwsector moet daarvoor eerst op zoek naar een geheel nieuw businessmodel. Een model waarin de consumentenvraag, een betere samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers en het écht terugdringen van faalkosten, centraal staat.

Dat zei Jo Goossens, voorzitter van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, op de jaarvergadering van de brancheorganisatie, donderdag 4 november in Kasteel De Vanenburg in Putten.

Onder het motto `De toekomst begint vandaag' blikte Goossens in zijn jaarrede vooral vooruit. Over de verdere toekomst zei hij in principe niet al te pessimistisch te zijn. "Een rekensom leert dat de woningvoorraad de komende decennia nog met zo'n 50.000 woningen per jaar moet groeien. Samen met de vervangingsvraag komt de totale woningbehoefte op jaarlijks zo'n 70 tot 80.000 nieuwe woningen. Er is dus vraag genoeg." Waar Goossens zich echter wél zorgen over maakt, is dat zeker tót 2015 de woningproductie een stuk lager zal zijn dan die 70 tot 80.000 woningen die echt nodig zijn. "Zoals het er nu naar uitziet zal de woningproductie in 2011 zelfs onder de 50.000 zakken en daarna een tijdje rond de 50 à 60.000 blijven hangen. De economische en maatschappelijke schade daarvan is immens. "De Nederlandse woningbouw zal een tijdje genoegen moeten nemen met bijna de helft minder bouwkranen. Die terugslag gaat gepaard met een verlies aan capaciteit, deskundigheid en creativiteit in de sector."

Goossens schetste voor de korte termijn het beeld van gemeentelijke bezuinigingen, de onwil van sommige gemeenten om grondprijzen te verlagen en banken die kredietaanvragen uiterst scherp beoordelen. Daartegenover staat het beeld, dat de woningverkoop van de gezamenlijke ontwikkelaars weer voorzichtig aan het opkrabbelen is. "Met een beetje geluk komt de teller dit jaar uit op 25.000 verkochte nieuwbouw koopwoningen en dat is 50% meer dan in 2009." Wel benadrukte de NVB-voorzitter dat de woningen 10 tot 15% goedkoper zijn dan twee jaar geleden. En dat maakt ze aanzienlijk scherper geprijsd dan de bestaande koopwoningen.

Volgens Goossens moet de sector naar een nieuw verdienmodel. Een dergelijk model moet gebaseerd zijn op consumentenkennis en het daadwerkelijk terugdringen van faalkosten. Maar ook op een gelijkwaardiger samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer waarbij het rendement van de één niet altijd ten koste hoeft te gaan van de opbrengst van de ander. Vooral meer ontwikkelen en bouwen wat de consument écht wil is volgens de NVB-voorzitter in dit model essentieel. "En die wil niet massaal gestapeld stedelijk wonen. Zeker niet in de mate die de beleidsmakers en de wethouders ons willen doen geloven. Als wij ons als sector daar niet tegen verzetten, laten we niet alleen onze klanten in de steek, maar is het ook einde oefening voor onszelf en de gemeenten."

Klik hier om de lezing van de NVB-voorzitter te downloaden (pdf). Klik hier om de presentatie van de NVB-voorzitter te downloaden (pdf).
---

---

Zie het origineel