Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief WISE - 3 november 2010

We sturen de digitale nieuwsbrief een paar keer per jaar. Met aankondigingen, oproepen, interessante nieuwtjes, tips en eventuele vacatures.

In dit nummer:


1. Tien november; plannen maken tegen nieuwe kerncentrale(s)
2. Uranium uit Afrika, "a blessing or a curse"?
3. standaard-bezwaarschrift tegen Borssele 3

4. 25 jaar Tsjernobyl en posterboek

5. Vrijwilligers gezocht voor lente- en zomerperiode
6. Kernenergie naar "ELI" strijdig met verdragen
7. Te weinig geld voor ontmanteling Dodewaard

8. "Linkse hobby" zoekt financiele steun

9. Informatie- en actiemateriaal te koop


1.* De procedures voor vergunning van maar liefst drie nieuwe kern- centrales is begonnen. Delta wil er 2 bouwen (2500 Mw. in totaal) en de ERH (de voormalige aandeelhouders van Essent) wil er 1. Dit is in allerlei opzichten onrealistisch maar het vervelende is wel dat een keuze voor kernenergie niet rationeel is. En dus is het lastig argumenteren en moet er meer gebeuren dan alleen op inhoud het debat aangaan. De Zeeuwse Milieufedratie, Laka, Stop Borssele, WISE en Greenpeace nodigen u van harte uit om op 10 november mee te komen praten over nieuwe (en gezamenlijke) activiteiten en acties. De avond vindt plaats in
Rotterdam. Ook de PvdA en de SP komen vertellen wat zij, zowel binnen als buiten het parlement, gaan doen om de kerncentrales te helpen voorkomen. Het programma staat op www.tegenstroom.nl, u moet zich wel even aanmelden.


2.* Uranium uit Afrika
Het Afrikaanse continent wordt afgeschuimd door Chinese, Franse en Australiese mijnbouwbedrijven op zoek naar uranium. In landen als Australië en Canada wordt het steeds moeilijker om het stralende goedje uit de grond te halen. De voorraden raken op en milieuwetgeving beperkt de mogelijkheden.
Dan maar naar Afrika.... armoede maakt nederig en het gemiddelde Afrikaanse land heeft nauwelijks of geen wetgeving om mijnbouw te reguleren. In Namibië, Zuid-Afrika, Malawi en Niger worden miljoenen kilo's radioactief erts-afval gewoon naast de mijn gekieperd.
Milieuwetgeving wordt vaak geschreven door de mijnbouwbedrijven zelf, de overheid heeft onvoldoende kennis en capaciteit.

Een energiebedrijf als Delta vertelt graag dat de grondstof voor atoomstroom, uranium, zo goedkoop is dat zelfs eventuele schaarste geen invloed heeft op de uiteindelijke prijs voor de elektriciteit die we afnemen. Wat er zou gebeuren met die prijs als uranium op een fatsoenlijker manier uit de grond gehaald zou moeten worden...? U mag het raden.

De kerncentrale Borssele (eigendom van Delta en Essent) haalt haar uranium grotendeels uit Kazakstan. Er is relatief weinig bekend over de praktijk in dat land. Het is een dictatuur waar de milieubeweging of onafhankelijk toezicht geen schijn van kans maakt. Delta vertelt graag dat de betreffende mijn een ISO-certificaat heeft. Helaas is dat eigenlijk vrijwel betekenisloos; de certificering gaat over algemene zaken als de vraag of de werknemers een helm moeten dragen...... ook belanlangrijk, maar het zegt niets over de manier waarop er omgegaan wordt met het erts-afval, het grondwater, de grote hoeveelheden chemische stoffen die gebruikt worden in de mijn, de miljoenen liters radioactieve sludge die in een soort zwembad met dijken er omheen ligt te wachten op verwerking, laat staan over de noodzaak om (ex)werknemers een lange periode medisch volgen.

In Kazakstan is het Russische bedrijf Kazatomprom alleenheerser over de mijnen. De Russen hebben overigens alle (aangetoonde) voorraden van het land al verkocht aan de hoogst bieders. Wie dat zijn? De Russen zelf, China en Iran..... Tot zover het

sprookje over meer onafhankelijkheid door kernenergie.

Een nieuwe kerncentrale van Delta zal dus vrijwel zeker geen uranium uit Kazakstan kunnen halen. Bij meerdere debatten heeft WISE aan woordvoerders van Delta gevraagd of uitgesloten wordt dat de nieuwe centrale uranium uit Afrika zal halen. Het antwoord is steeds hetzelfde; Delta zal altijd alleen uranium halen uit mijnen die ISO-gecertificeerd zijn...

Wat doet WISE?

Onderzoek...

In een omvangrijk onderzoek brengen we momenteel preciezer in kaart hoe de huidige situatie in een viertal Afrikaanse landen is. We doen gedetailleerd onderzoek naar wetgeving, milieubelasting, gezondheid van werknemers, de mate van inspraak voor de bevolking en naar de geldstromen; wie wordt er nu eigenlijk financieel beter van de uraniummijnen? We bezoeken de landen en houden ter plekke uitgebreide interviews met de overheid, de mijnbouw- bedrijven zelf, vakbonden en milieuorganisaties. We vergelijken de situatie in Niger, Namibië, de CAR en Zuid-Afrika met die van Australië en Canada.

Training....

Eind november komen 30 mensen uit 13 Afrikaanse landen bij elkaar in Tanzania om een week lang (bij)geschoold te worden over kwesties rond uraniumwinning. Met hulp van organisaties als SOMO, Niza, Cordaid en Novib brengen we vertegenwoordigers van milieuorganisaties en vakbonden samen om uit te wisselen, te leren en plannen te maken. Er komen specialisten op het gebied van internationale milieuwetgeving, watergebruik, straling, de verschillende technieken van uraniumwinning, ervaringsdeskundigen uit Australië die al 40 jaar te maken hebben met de mijnbouw- sector en ervaren campaigners uit Europa.

En actie...

Wat we willen bereiken? Dat energiebedrijven zich verantwoorde- lijk gaan voelen voor de hele keten, van uraniumwinning tot afvalverwerking voor duizenden jaren. Waarom zou Delta in Afrika wel mogen doen wat ze in Australië of Canada allang niet meer zou mogen? Waarom voelt Delta zich niet verantwoordelijk voor het afval dat in Kazakstan of Niger naast de mijn gedumpt wordt? Het mijnafval is volgens de Nederlandse normen radioactief afval dat afgevoerd zou moeten worden naar de COVRA om uiteindelijk voor duizenden jaren opgeborgen te worden. En in Afrika ligt het naast de mijn, open en bloot. Het wordt meegevoerd met de wind, dringt door in het grondwater, wordt gebruikt om huizen te bouwen.


3.* Maak bezwaar tegen Borssele 3
Tot en met 19 november is het mogelijk je 'zienswijze' in te dienen over het voornemen van ERH om een nieuwe kerncentrale te bouwen in Borssele. De stichting Laka heeft een standaard bezwaar- schrift geschreven dat ingaat op de belangrijkste bezwaren. Onder- tekenen en (digitaal) opsturen naar het (voormalige) VROM verplicht je tot niets. En het helpt wel om te laten zien dat niet iedereen zo maar akkoord gaat met een nieuwe kerncentrale. Kijk op www.laka.org voor het standaard bezwaarschrift.


4.* Posterkunst
De mondiale anti-kernenergie beweging heeft ook een rijke culturele historie. Bijvoorbeeld op het gebied van posters. Die zijn natuurlijk vaak primair bedoelt om ergens toe op te roepen maar ze zijn gelukkig ook vaak leuk om naar te kijken. In het kader van de aanstaande 25e herdenking van de ramp in Tsjernobyl (april 2011) brengt WISE samen met Laka een boek uit met af- beeldingen van zo'n 600 posters, uit tientallen landen, uit de periode 1970 tot nu. Het boek geeft veel informatie over de affiches en beschrijft aan de hand daarvan ook de hele nucleaire keten. Het wordt in elk geval in het Engels uitgegeven, we koersen aan op eind februari/begin maart 2011.


5.* Vrijwilligers gezocht
In de komende lente en zomer gaan we zowel in de drie noordelijke provincies (Drenthe, Groningen en Friesland) als in Brabant, Zeeland en Zuid-Holland 'de boer op' om met mensen te praten over de plannen voor nieuwe kerncentrales en de opslag van kernafval (en CO2) in de ondergrond. We gaan op markten staan, we gaan de- batten en informatie-bijeenkomsten organiseren en ludieke acties voeren. Hiervoor zijn we op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen. Of je nu 1-malig of regelmatig kunt; we horen het graag. Neem contact op via wiseamster@antenna.nl


6.* VROM bestaat niet meer.
Het kabinet Rutte heeft het 'dossier kernenergie' ondergebracht bij het nieuwe ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). Dat staat op gespannen voet met internationale afspraken met zowel het 'Internationaal Atoom Energie Agentschap' (IAEA) als het Europese agentschap voor kernenergie 'Euratom'. Met beide organen zijn verdragen gesloten die feitelijk verbieden dat het ministerie dat verantwoordelijk is voor de vergunning- verlening voor kerncentrales ook politiek verantwoordelijk is voor het energiebeleid. Dit om belangenverstrengeling te voorkomen.

In 1999 werden de taken op het gebied van vergunningverlening voor kerncentrales van EZ overgeheveld naar Vrom. Uit stukken uit die tijd blijkt dat de bewindslieden zich destijds mede hebben laten leiden door de internationale verdragen.


7.* Ontmantelen Dodewaard toch duurder
In 1997, bij de sluiting van Dodewaard, dachten we het al; het gereserveerde bedrag voor de ontmanteling zal te weinig blijken te zijn. Op http://www.kernenergieinnederland.nl/faceted_search/ results/taxonomy:211.213,122 staat veel interssante informatie over Dodewaard en de ruzie over de vraag wie gaat opdraaien voor de meerkosten van ontmanteling.
In 2007 kwam Argos al eens met een uitzending over de kwestie en op 19 oktober 2010 schreef de Volkskrant een mooi vervolg op de soap. De PVV wil niet dat er meer ambtenaren worden aangesteld op de afdeling kernenergie van het ministerie. Met onder andere als waarschijnlijk resultaat dat ook deze kwestie niet goed wordt opgelost en de staat gewoon voor de meerkosten opdraait.


8.* WISE heeft uw steun nodig.
Wij vinden kernenergie niet links of rechts. Wij vinden het vies, duur, gevaarlijk en onnodig. Wij denken dat het heel zinnig is om het debat over de energievoorziening kritisch te volgen. Om zelf debatten te organiseren, publicaties te maken, onderzoek te doen en lokale groepen te steunen. WISE is onafhankelijk, kritisch en scherp. Van dit kabinet hoeven we geen inspirerend milieubeleid te verwachten. We moeten het zelf doen. Steun ons. We hebben de ANBI status en dat betekent dat uw gift aftrekbaar is van de belastingen. U kunt dat 1-malig doen (rekening 40 88 285) of donateur worden en ons met een zekere regelmaat steunen. Op http://www.tegenstroom.nl/node/450 vindt u een machtiging die u kunt printen, invullen en opsturen. Maar u kunt ook bellen (020-6126368 begin_of_the_skype_highlighting 020-6126368 end_of_the_skype_highlighting), dan sturen we u een machtiging toe.

Want linksom of rechtsom, wij zijn het hobbyisme al lang voorbij. Bij WISE werken professionals, en die hebben uw steun hard nodig.


9.* Laat zien hoe u er over denkt!
Op www.tegenstroom.nl staat een overzicht van al het materiaal dat we te koop hebben. Buttons en stikkers met het 'lachende zon- netje (kernenergie? nee bedankt!) in vele talen en maten. Maar ook T-shirts, boeken en posters. Laat zien waar u staat en bestel vandaag nog materiaal.