Rijksoverheid


Eerste Nationale Deltacongres

Toespraak | 04-11-2010

Voor staatssecretaris Atsma is waterveiligheid topprioriteit. Hij gaat de Deltawet met overtuiging in het parlement verdedigen. Dat maakte hij duidelijk tijdens het eerste nationale Deltacongres, op 4 november in Scheveningen. Het is alle hens aan dek, volgens Atsma. Hij wees op de weinig rooskleurige financiële situatie. "Maar we mogen de veiligheid van onze delta niet in de waagschaal stellen." Atsma wees ook op de grote kansen die Nederland als internationale topper op watergebied heeft. Nu al heeft ons land 6 procent van de wereldmarkt voor deltatechnologie in handen.

Koninklijke Hoogheid, dames en heren,

Het is voor mij een bijzonder moment om u allen hier te kunnen ontmoeten tijdens het eerste Nationale Deltacongres. Welkom!

De aanwezigheid van de Prins van Oranje geeft extra glans aan deze bijeenkomst. We zijn blij met uw komst.

Wat mij persoonlijk betreft: ik ga de komende jaren vol enthousiasme de water-portefeuille behartigen.

Als Fries ben ik niet zo van superlatieven. Maar water is werkelijk prachtig!

Ik verheug me er op ons waterrijke land samen met u nog sterker, mooier en veiliger te maken.

We hebben samen een klus te klaren. Zorgen dat Nederland ook in de toekomst uitstekend beschermd is tegen het water. En zorgen voor voldoende zoetwater voor onszelf, onze landbouw, onze economie en onze natuur.

Gisteren was ik hier in Scheveningen op werkbezoek. Er wordt hard gewerkt aan de versterking van de boulevard (die tegelijk een dijk is). Ook zijn we bezig met het verbreden en ophogen van het strand.

Beide zijn nodig voor de veiligheid op langere termijn. Beide maken Scheveningen als bad- en woonplaats aantrekkelijker. Een goed voorbeeld van hoe we binnen het Deltaprogramma verschillende belangen samen brengen.

We hebben allemaal onze eigen rol. Onze eigen expertise. Daarom is het goed elkaar hier te treffen op het eerste Nationale Deltacongres. We hebben elkaar hard nodig.

Waterveiligheid heeft bij mij prioriteit. Het regeerakkoord zegt letterlijk: "Vergroting van de waterveiligheid blijft een kerntaak van de overheid".

Het Deltaprogramma brengt samenhang. Tussen de korte termijn en de lange termijn. Tussen rijk en regio. Tussen water, economie en ecologie.

Daarmee is het Deltaprogramma een belangrijke hoeksteen van mijn waterbeleid.

De juridische grondslag voor het Deltaprogramma en de instelling van het Deltafonds staan beschreven in de ontwerp Deltawet.

Ik ga als politiek verantwoordelijk bewindsman die Deltawet met overtuiging in het parlement verdedigen. Die bestuurlijke helderheid wil ik graag geven.

Het kabinet moet belangrijke politieke beslissingen nemen voor de toekomst. Ik maak daarbij gebruik van uw adviezen en voorbereidingen.

Ik vind uw inbreng van groot belang. Die wil ik binnen het Deltaprogramma zoveel mogelijk benutten. Uiteraard in samenwerking met de Deltacommissaris.

De toekomst laat zich niet aan de horizon vastspijkeren. Laten we accepteren dat er grote onzekerheden zijn.

Ik wil nuchterheid en realisme. Flexibiliteit is belangrijk. We moeten meeademen met de ontwikkelingen.

Tegelijkertijd is er een grens aan de beschikbare middelen. We kunnen geen oplossingen kopen met extra geld. Keuzes zijn onvermijdelijk.

We zullen tot het uiterste creatief moeten zijn. Het maximale moeten halen uit elke geïnvesteerde euro.

De realiteit is niet rooskleurig. Ik ben daar eerlijk over.

Het lopende hoogwaterbeschermingsprogramma gaat veel meer kosten dan voorzien. Dat is het programma waarmee de duinen en dijken worden versterkt die in 2006 zijn afgekeurd.

Een taskforce onder leiding van Ernst ten Heuvelhof adviseert mij eind dit jaar hoe de kosten beter beheerst kunnen worden.

Daarmee zijn we er nog niet. Uit de voorlopige resultaten van de derde toetsing blijkt dat er nog een aanzienlijke verbeteropgave bijkomt. Over de omvang daarvan weten we volgend jaar meer.

Volgend jaar wordt ook duidelijk of de huidige veiligheidsnormering moet worden aangepast en wat het prijskaartje daarvan is.

Met de waterschappen wil ik zo snel mogelijk een bestuursakkoord sluiten om taken op het gebied van waterveiligheid over te dragen. Ook hiervoor is het belangrijk inzicht te hebben in de omvang van de investeringsopgave.

2011 wordt dus het jaar van de duidelijkheid voor de waterveiligheid.

In 2011 maak ik de balans op van de totale investeringen die nodig zijn om ons huis op orde te brengen en te houden.

Dan weet ik wat de rekening is die nog door het rijk moet worden voldaan. Ik weet dan wat me te doen staat.

Eén ding staat voorop: we mogen de veiligheid van onze dichtbevolkte delta niet in de waagschaal stellen. Dat vereist voortdurende inzet en investeringen. Daar zal ik mij voor de volle 100% voor inzetten.

Voor mij staat vast: de stap naar structurele financiering van het waterbeleid is cruciaal. Het Deltafonds moet er komen, met een structurele voeding. Zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2020.

Daarnaast ga ik samen met u werk maken van doelmatiger waterbeheer.

We hebben minder bestuurlijke drukte nodig en minder plannenmakerij kriskras in den lande. Daarvoor in de plaats graag méér slagkracht en een efficiëntere uitvoering van taken.

Het is alle hens aan dek. We zullen slim moeten zijn en alles uit de kast moeten halen om met het beperkte beschikbare budget het huis op orde te brengen en Nederland veilig te maken voor de toekomst.

Daar hebben we ook de wetenschap en de kennisinstellingen bij nodig. Het is fantastisch dat er vandaag de nodige vertegenwoordigers uit de kenniswereld aanwezig zijn, onder wie Robbert Dijkgraaf.

Er zijn nog meer mensen die ik hier bijzonder graag zie. Dat zijn onze ondernemers.
Bernard Wientjes is hier, samen met een aantal mensen uit zijn achterban. Welkom!

Als ik heel eerlijk ben, had ik graag nog méér vertegenwoordigers van het bedrijfsleven verwelkomd.

Bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties hebben elkaar gewoon hard nodig. Niet alleen om de beste en meest efficiënte oplossingen in eigen land tot stand te brengen, maar ook om de ongekende mondiale kansen te benutten.

De wereldwatermarkt wordt geschat op 500 miljard euro. Een derde daarvan betreft specifieke deltatechnologie. Nederland heeft zo'n 6 procent van de wereldmarkt voor deltatechnologie in handen. Het is een van onze `unique selling points'.

We hebben zo'n 2000 bedrijven die zich met water- en deltatechnologie bezighouden. Meer dan 80.000 mensen verdienen daar hun brood mee.

De watersector groeit zo'n tien procent per jaar. En in China zelfs met dertig procent. De kansen worden ons op een presenteerblad aangeboden.

De Nederlandse watersector staat wereldwijd aan de top. Laten we die positie ten volle benutten!

Wat we nodig hebben, zijn verbindingen. Het Deltaprogramma is geen programma van het rijk. Het is een nationaal programma. Het brengt samenhang in het werk van rijk, provincies en waterschappen.

Eén plus één kan drie zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat die manier van denken de toekomst heeft. Nederland kan daarbij voorop varen.

Het is niet zonder reden dat we overal in de wereld belangstelling wekken. Van Vietnam tot de VS en van Frankrijk tot Japan tonen landen interesse in onze aanpak. Het Deltaprogramma blijkt een potentieel exportproduct te zijn.

Dames en heren, het Deltaprogramma biedt ons een geweldige kans om Nederland sterker te maken.
Maar het is geen free ride. Ieders inbreng, ieders commitment, ieders inspanning is keihard nodig. Waar u ook werkzaam bent in bestuurlijk Nederland of in de watersector.

Ik verheug me op de samenwerking met ú. Ik verheug me op de samenwerking met Wim Kuijken.
Samen op de bres voor een veilige, goed bewoonbare delta. We gaan er iets prachtigs van maken.

Afzender


* Ministerie van Infrastructuur en Milieu