Gemeente Brummen


B&W zet koers uit voor gemeentelijke huisvesting

(Oorspronkelijke publicatie datum: 04-11-2010)

Renovatie van de villa en vervanging van alle overige gebouwdelen door semi-permanente bouw. Dat is de essentie van de keus van het college van B&W wat betreft de huisvesting van het gemeentelijk apparaat. Het bureau Royal Haskoning heeft in opdracht van het gemeentebestuur een rapport opgesteld waarin een aantal oplossingsrichtingen voor het oplossen van het huisvestingsprobleem van het huidige gemeentehuis zijn uitgewerkt. Uit vijf scenario's heeft het college gekozen voor scenario
1. De geraamde investeringen en jaarlijkse exploitatielasten vallen binnen het bedrag dat sinds enkele jaren als bedrag in de begroting is opgenomen.

Adequate oplossing
De huidige gemeentelijke organisatie is gehuisvest in de monumentale villa en de daarbij gesitueerde semi-permanente bouw (1971-1989). Duidelijk is dat de huidige huisvesting diverse knelpunten vertoont. Omdat na de verkiezingen dit voorjaar de optie van nieuwbouw van het gemeentehuis als onderdeel van het centrumplan Eerbeek is komen te vervallen, is door het nieuwe college van IPV en VVD gekeken naar adequate alternatieven. Deze is gevonden in scenario 1 van het rapport van Royal Haskoning. Het college vraagt de gemeenteraad deze keus te bevestigen. Vervolgens is het aan de ambtelijke organisatie om op zo kort mogelijke termijn een concreet plan van aanpak op te stellen voor de realisatie van deze variant.

Het college heeft gekozen voor een oplossing die te kenmerken valt als flexibel en duurzaam. Wat betreft de vervanging van de semi-permanente gebouwdelen gaan B&W uit van nieuwe vormen van systeembouw. Deze hebben anno 2010 een hoge kwaliteit en scoren goed wat betreft duurzaamheid (compact, hoge isolatiewaarden, goede ventilatie enzovoort). Ook is het een methodiek die eenvoudig is te plaatsten en ook goed verplaatsbaar is. Hoe een en ander er exact uit komt te zien zal in de vervolgfase duidelijk worden.

Planning
De verwachting is dat nog in november gewerkt kan gaan worden aan een plan van aanpak, waarover het college voor de jaarwisseling een besluit kan nemen. Het jaar 2011 staat dan in het teken van het opstellen van het bestek en de aanbesteding. De daadwerkelijke bouw- en renovatiewerkzaamheden zouden dan in 2011 en 2012 kunnen plaatsvinden. Begin 2013 is dan het moment van de officiele ingebruikname.

Het collegebesluit 'vervolgstappen' gemeentehuis d.d. 2 november 2010 kunt u hier nalezen. De scenariostudie gemeentelijke huisvesting Royal Haskoning d.d. spetember 2010 kunt u eveneens hier raadplegen.