Projectorganisatie Maasvlakte 2


Op z'n Hollands vetoond op
Noordelijk Film Festival

04-11-2010 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

De documentaire Op z'n Hollands (2009) wordt vertoond op het Noordelijke Film Festival in Leeuwarden. In de film brengt filmmaker Piet-Harm Sterk op fraaie wijze de spanning tussen het individuele en het collectieve belang bij de complexe besluitvorming van Maasvlakte 2 in beeld.

De documentaire laat zien hoe Nederland worstelt met de afweging tussen het individuele en collectieve belang. Meer dan 150 individuen en vertegenwoordigers van belangengroepen lieten zich horen in de complexe procedures rondom de aanleg van de Maasvlakte 2. In de film wordt een binnenvaartschipper gevolgd die groeikansen ziet voor zijn sector. Gelijktijdig wordt duidelijk hoe de voorzitter van belangenvereniging Verontruste Burgers van Voorne strijdt voor de belangen van de inwoners van Voorne.

Burgemeester Ivo Opstelten komt tijdens zijn ambtsperiode als burgemeester van Rotterdam vol passie op voor de haven van Rotterdam als voorvechter van Maasvlakte 2. Een ondernemer en snackbareigenaar ziet zich tegelijkertijd gesteld voor een onzekere toekomst voor zijn medewerkers.

Ook een palingvisser deelt zijn angsten en onzekerheden voor de toekomst wanneer zijn broodwinning wegvalt. De handel en wandel tenslotte van een Nederlandse projectleider die in het Verre Oosten een haven moet bouwen die in grootte vergelijkbaar is met Maasvlakte 2, maakt duidelijk hoe elders in de wereld grootschalige projecten tot stand komen.

Het 32ste Noordelijk Film Festival vindt van 10 t/m 14 november 2010 plaats in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie en Filmhuis Leeuwarden, én dit jaar ook in twee zalen van bioscoop Cinema. In vijf dagen zijn er meer dan honderdvijftig films te zien uit alle windstreken. Met onder andere: nieuwe arthousefilms uit Scandinavië, Azië, Midden-Amerika, groot-Europa en alles daar tussenin, filmklassiekers, speciale voorpremières, de Interregio Competitie, het Noordelijk amateur Film Festival, de Nieuwe Noordelijke Oogst, filmdiners, mediakunst, speciale voorstellingen en nog veel meer. Meer informatie is te vinden op de website van het Noordelijk Film Festival.