FloraHolland


Arbocatalogus veilingen op internet

FloraHolland/Plantion, 4 november 2010 (persbericht) - Vanaf vandaag is de site www.arbocatalogus-bloemenveilingen.nl in de lucht. Naast een systeem voor risico-inventarisatie hebben de bloemenveilingen Plantion en FloraHolland samen met de vakbonden FNV en CNV, een Arbodeskundige en de klankbordgroep deze Arbocatalogus voor de veilingbranche ontwikkeld. In de Arbocatalogus zijn tot nu toe twee onderwerpen opgenomen: fysieke belasting en dieselmotorenemissie. De veilingen zorgen ervoor dat de informatie in de Arbocatalogus met alle veilingmedewerkers en andere betrokkenen wordt gedeeld. Voor het implementeren van de Arbocatalogus is bij het Agentschap SZW (ministerie van Sociale Zaken) een subsidie van EUR 20.000,- verkregen.

De Arbocatalogus is een handige informatiebron voor werkgevers en werknemers om snel oplossingen en maatregelen te vinden voor belangrijke Arborisico's in het bedrijf. Hiermee bundelt een branche of bedrijf beschikbare kennis en maakt oplossingen voor gezond en veilig werken toegankelijk. Met de Arbocatalogus wordt voldaan aan de wettelijke doelvoorschriften in de Arbeidsomstandighedenwet, het daarbij behorende Arbeidsomstandighedenbesluit en de Arbeidsomstandighedenregeling. De looptijd van de catalogus is drie jaar, tenzij tussentijds aanpassing nodig zou zijn in verband met wetswijzigingen, nieuwe inzichten en praktijkervaringen.

Voordelen voor werknemer en werkgever
De Arbocatologus biedt voordelen voor zowel de werknemers als de werkgever (de veilingen).
De catalogus verschaft duidelijkheid over de invulling van de doelvoorschriften in de Arbowet of het Arbobesluit. Vastlegging daarvan biedt ook rechtszekerheid dat de Arbowetgeving door de bedrijven op een juiste manier wordt nageleefd. Voor FloraHolland en Plantion draagt de Arbocatalogus ertoe bij dat de veilingen een gelijkwaardig niveau van risicobeheersing en -reductie realiseren.
De Arbocatalogus is (alleen) digitaal beschikbaar via www.arbocatalogus-bloemenveilingen.nl

Bij de foto: Minder fysieke belasting door goede tilinstructies