VU medisch centrum

VUmc viert Hindoe-feest Divali

4 november 2010

Foto: Mark van den Brink Voor de eerste keer konden medewerkers en patiënten van VUmc kennis maken met het Indiase lichtjesfeest Divali. Patiënten kregen op 2 november bij de maaltijd het traditionele fruit geserveerd en medewerkers konden voor de gelegenheid kiezen tussen Indiase kerriesoep en tandoorisoep in personeelsrestaurant 'Het Plein'. Aan het einde van de middag was er een heuse Divali-viering georganiseerd in de foyer.

Wouter van Ewijk verzorgde de opening en het thema was 'Wees verlicht van binnen en buiten'. Er waren verschillende sprekers, dans en klederdrachten uit de regio's in de wereld waar Divali wordt gevierd en natuurlijk ontbraken de traditionele zoete hapjes niet. Als speciale vertegenwoordiger van de hindoestaanse gemeenschap in Nederland was Rajindre Tewari, president van GOPIO-Nederland (Global Organisation of People of Indian Origin) aanwezig.

Tijdens Divali, dat dit jaar officieel op 5 november valt, vieren Hindoes de overwinning van het licht over de duisternis als symbool van het goede over het kwade. Voor dit feest horen mensen en de huizen zuiver en schoon te zijn en er wordt geen vlees, eieren of ander voedsel gegeten waarvoor dieren lijden. Mensen wensen elkaar 'Shubh Divali', gelukkig lichtjesfeest. Dat gebeurde dan ook volop in de foyer.

Monique Krinkels
bron: Tracer