VU medisch centrum

Impuls voor translationeel onderzoek in Nederland en Europa: Hoofdzetel EATRIS naar VUmc

4 november 2010

De hoofdzetel van de European Advanced Translational Research Infrastructure in medicine (EATRIS) komt op de campus van VUmc/VU. Dat is op 20 oktober besloten door de negen lidstaten van de Europese Unie die aan dit project deelnemen. Andere landen kunnen en zullen zich in het vervolg aansluiten. "Hiermee kan onze campus verder uitgroeien tot een internationaal centrum voor translationeel toponderzoek", aldus Guus van Dongen, hoogleraar keel-, neus en oorheelkunde.

Het hoofdkwartier van EATRIS gaat de wereldwijde aantrekkingskracht van VUmc versterken voor innovatieve bedrijven en talentvolle onderzoekers die in de health sector werkzaam zijn, verwacht Guus van Dongen. "Nog meer dan voorheen zal VUmc het gebruik van geavanceerde imaging technologie en moleculaire testen gaan inzetten. Doel is om binnen een geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak de patiënten een behandeling 'op maat' te kunnen aanbieden." Het plan is om het EATRIS hoofdkwartier aanvankelijk in de opbouw van de polikliniek te huisvesten. Later zal het worden geïntegreerd in het nieuw te bouwen VUmc Imaging Center, waar expertise op het gebied van 'medical imaging', verder zal worden ontwikkeld.

Patiënt profiteert
EATRIS is een consortium van negen EU-lidstaten en de toonaangevende centra op het gebied van geneeskundig translationeel onderzoek in deze landen. Deze centra gaan intensief samenwerken om de concurrentiepositie van Europa op het gebied van translationeel onderzoek, met name op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling, te versterken. Het EATRIS hoofdkwartier coördineert en ondersteunt deze centra teneinde de Europese onderzoeker toegang te geven tot de benodigde state-of-the-art laboratoria en klinische faciliteiten. EATRIS zal ook bijdragen aan verbeterde kennisuitwisseling, standaardisering en harmonisering van biomedische gegevens en regelgeving. Het uiteindelijk doel is een snellere vertaling van fundamenteel biomedisch onderzoek naar concrete producten en diensten ten behoeve van de patiënt.

Monique Krinkels
bron: Tracer