Openbaar Ministerie

Bagagediefstal Schiphol: OM tegen 3 uitspraken in beroep

4 november 2010 - Arrondissementsparket Haarlem

Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan in de bagagediefstalzaak op Schiphol. Twintig voormalig medewerkers van een bagageafhandelingsbedrijf werden vervolgd voor grootschalige diefstal van luxegoederen uit bagage van passagiers.

Zestien verdachten werden veroordeeld. De rechtbank legde straffen op variërend van een werkstraf van 80 uur tot een celstraf van 12 maanden waarvan 5 voorwaardelijk. Vier verdachten werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Volgens de rechtbank kan uit de videobeelden niet met zekerheid worden vastgesteld dat zij daadwerkelijk uit de bagage goederen hebben weggenomen. Op de beelden is volgens de rechtbank wel te zien dat zij de bagage doorzoeken, maar dit kon niet tot een veroordeling leiden omdat het Openbaar Ministerie geen poging tot diefstal ten laste had gelegd, alleen (het medeplegen van) diefstal.

Het Openbaar Ministerie vindt dat wel degelijk vaststaat dat zij goederen hebben gestolen en gaat daarom in drie van de vier vrijspraken in hoger beroep. Dan zal bovendien ook subsidiair poging tot diefstal ten laste worden gelegd. Primair blijft de tenlastelegging medeplegen van diefstal.