Wageningen Universiteit en Researchcentrum 2 nov 2010
Nummer: N

Acht jonge onderzoekers van Wageningen UR (university & Research centre) ontvangen een Veni-subsidie van 250.000 euro, voldoende voor drie jaar onderzoek. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekend.

Dit zijn de acht talenten die een beurs toegewezen kregen.

Zo gezond als een vis
Dr. Maria Forlenza (1978), Celbiologie en immunologie Ook vissen worden ziek. Maar gelukkig kunnen vissen, net als mensen, gevaccineerd worden. In dit onderzoek gaan we uitzoeken hoe we, met behulp van de meest geavanceerde (DNA)-vaccins karpers kunnen beschermen tegen twee dodelijke virusziekten.

Indirecte interacties tussen planteneters
Dr. E.H. (Erik) Poelman (1980), Entomologie
Planten mobiliseren hun verdediging wanneer ze worden aangevreten door planteneters. Daardoor beïnvloeden planteneters ook de kolonisatie van een plant door andere planteneters en daarmee de levensgemeenschap op de plant. Dit onderzoek gaat na of deze interacties consequenties hebben voor de voortplanting van de plant.

Zeewaterontzouting: eerst het zout eruit, dan het water Dr. ir. J.W. (Jan) Post (1976), Milieutechnologie Ontzouten van zeewater kost veel energie. De term 'ontzouten' is eigenlijk misleidend, want met de huidige techniek wordt zeewater juist 'ontwaterd'. Door verdamping wordt het water gescheiden van het zout en vervolgens moet die damp weer worden gecondenseerd. Met dit onderzoek willen we aantonen dat het efficiënter is om eerst te ontzouten en vervolgens te ontwateren.

Feeling motion in ant- and robot-legs
Dr. T. (Tobias) Seidl (1975), Experimental Zoology Desert ants monitor the steps they take in order to know how far they walk. This research will analyse the role of leg-based force-sensors in distance estimation using techniques from engineering and artificial intelligence. The results will be applied to legged robots.

Fatale afweer in planten
Dr. ir. P.E.J.(Patrick) Smit (1973), Fytopathologie Plantencellen kunnen zichzelf opofferen om infectie van de plant met ziekteverwekkers te voorkomen. Deze suïcide is uiteraard strikt gecontroleerd. De onderzoeker zal erfelijke eigenschappen zoeken en bestuderen die voor dit gedrag van de plantencellen onmisbaar zijn.

Turbulente mist
Dr. G.J. (Gert-Jan) Steeneveld (1978), Meteorologie en Luchtkwaliteit Hardnekkige mist is lastig voor de transportsector, de landbouw en de gezondheid van astmapatiënten. Meteorologen hebben helaas moeite met mistverwachtingen. Dit project onderzoekt de rol van atmosferische turbulentie en heterogeniteit in het landschap bij de levenscyclus van mist.

Versterken bossen hittegolven?
Dr. ir. A.J. (Ryan) Teuling (1976), Omgevingswetenschappen Verdamping door vegetatie vermindert de energie die beschikbaar is om de omgeving op te warmen. Echter, er zijn grote verschillen in watergebruik tussen ecosystemen. In dit project moet duidelijk worden hoe de verdamping in bossen afsteekt tegen het omringend gebied, met name tijdens hittegolven.

Plakken als een gekko
Dr. M. (Marleen) Kamperman (1979), Fysische chemie en kolloidkunde Gekkoâs, insecten en spinnen zijn in staat om ondersteboven aan een plafond te hangen en tegen steile wanden op te rennen. De onderzoekers gaan op de natuur gebaseerde kleefsystemen ontwikkelen door gebruik te maken van polymere springveren.Â