Gemeente Barneveld


Projecten GEURLDwijs

Ook dit schooljaar worden er weer diverse activiteiten in het kader van het project GEURLDwijs georganiseerd.

De gemeenteraad heeft in de Kadernota 2009-2012 aangegeven dat de gemeente extra aandacht besteedt aan preventieve schuldhulpverlening. Gezien de groei van het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening is een investering in preventie van schulden noodzakelijk. Jongeren krijgen extra aandacht omdat zij steeds vaker te kampen hebben met schulden.

Project GEURLDwijs
GEURLDwijs is een preventief project voor de scholen in Barneveld met als doelen:


· Jongeren informeren dat je verstandig met geld moet omgaan en laten zien wat de gevolgen zijn als je dit niet doet;
· Het opdoen van ervaring met preventieve schuldhulpverlening gericht op jongeren en het vinden van een methode om dit structureel in het lesaanbod te verankeren.

Begin 2009 heeft de gemeente een enquête uitgezet onder de scholen in de gemeente Barneveld. 22 basisscholen en 2 scholen in het voortgezet onderwijs hebben destijds aangegeven mee te willen werken. De scholen bepalen zelf aan welke projectonderdelen zij mee willen doen. Zo is er lesmateriaal beschikbaar, maar ook een theatervoorstelling, ouderavonden en gastlessen. Tijdens het schooljaar 2009-2010 hebben diverse scholen gebruik gemaakt van project GEURLDwijs. Ook dit schooljaar 2010-2011 is er veel interesse in de middelen die project GEURLDwijs biedt.

Gastlessen `Omgaan met geld'
In oktober zijn de eerste gastlessen `Omgaan met geld' weer van start gegaan. Deze gastlessen worden verzorgd door vrijwilligers die hierin zijn opgeleid. Het ROC en Nibud zijn betrokken bij de training van de vrijwilligers. Verhalen uit de praktijk worden in de gastlessen gecombineerd met praktische tips om problemen te voorkomen. De gastlessen beogen jongeren bewust te maken van omgaan met geld. De VrijwilligersCentrale Barneveld coördineert de gastlessen en de inzet van de vrijwilligers.

Ouderavond financiële opvoeding
Als onderdeel van het project GEURLDwijs organiseert de gemeente ook een ouderavond met als thema financiële opvoeding. Tijdens deze avond krijgt u als ouders antwoord op de vraag; "financiële opvoeding, hoe doe je dat"? Behalve informatie krijgen ouders op deze avond ook de kans om met elkaar in gesprek te gaan. De ouderavond wordt georganiseerd in samenwerking met het Nibud.

Voor ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs is de avond op woensdag 10 november van 19.30 tot 21.30 uur. Voor ouders van kinderen op de basisschool is de avond op woensdag 24 november van 19.30 tot 21.30 uur. De informatie is afgestemd op de verschillen in de situatie van lagere schoolkinderen en middelbare scholieren. Beide avonden vinden plaats in de bibliotheek Barneveld, Nieuwstraat 29. Aanmelden is z.s.m. gewenst door contact op te nemen met het servicepunt WZI via telefoonnummer 14 0342.

Theatervoorstelling `De Verleiding'
De theatervoorstelling `De Verleiding' sluit aan bij het NIBUD lesmateriaal over omgaan met geld. Scholen kunnen deze voorstelling inbedden in de lessen over geld. Door `De Verleiding' worden jongeren uitgedaagd om na te denken over hun eigen financiële situatie en consumentengedrag. De voorstelling is gebaseerd op tv-programma's waarin mensen zich laten verleiden om voor een te winnen bedrag zich vrijwillige op te laten sluiten. Op 10 en 11 november zal deze theatervoorstelling gegeven worden op De Meerwaarde aan de Schoutenstraat.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl