Gemeente Den Haag

Scanbus achterhaalt wanbetalers

Gepubliceerd: 03 november 2010 Laatste wijziging: 04 november 2010

De gemeente gaat scherper optreden tegen Hagenaars die hun gemeentelijke belastingen niet betalen. Vanaf 1 november rijdt een speciale `scanbus' 5 dagen per week door de stad. Deze achterhaalt wanbetalers aan de hand van het kenteken van hun auto. De scanner van de Scanbus controleert kentekens (foto: Anton Overklift)

Jaarlijks loopt de gemeente een kleine EUR 2 miljoen mis, omdat inwoners van de gemeente Den Haag hun belastingen niet betalen. Dit jaar heeft de gemeente als proef 3 dagen per week een speciale `scanbus' ingezet. De bus is uitgerust met een camera die kentekens leest en een signaal geeft als er sprake is van betalingsachterstanden. De eerste resultaten zijn goed. Dit jaar haalde de bus al EUR 250.000 op.

Elke dag

Een auto krijgt een wielklem na het scannen van zijn kenteken (foto: Anton Overklift)

Vanaf 1 november gaat de scanbus elke dag de stad in. Bovendien wordt er een extra camera op het dashboard geplaatst, zodat in één rit zowel de rechts als links geparkeerde auto's kunnen worden gescand. De verwachting is dat de opbrengsten zullen verdubbelen.

Wethouder Sander Dekker (Financiën) wil de komende jaren alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat alle Hagenaars meebetalen aan de voorzieningen in de stad. 'Ik span mij in om de gemeentelijke woonlasten laag te houden. Maar dat lukt alleen als die lasten ook door alle Hagenaars worden gedragen. Daarom gaan we hard optreden tegen mensen die hun belastingen of boetes niet betalen of die verzuimen aangifte te doen,' kondigt Dekker aan.

Honden

Ook hondenbezitters kunnen rekenen op strengere maatregelen. Dit jaar zijn bij een speciale actie 75.000 adressen gecontroleerd. Daarbij is 2.000 keer geconstateerd dat er wel een of meer honden waren, maar dat er geen hondenbelasting werd betaald. Dat komt neer op ongeveer EUR 225.000 aan misgelopen belastinginkomsten. Waarschijnlijk zijn er nog meer honden in de stad waarvoor geen belasting wordt betaald. Daarom zullen de controleurs vaker op pad gaan en ook strenger optreden tegen eigenaren die hun hond niet hebben aangegeven.