Kinderdagopvangprogramma Ben ik in Beeld nu officieel VVE-programma

04/11/2010 14:58

Stichting De Meeuw

Kinderdagverblijfprogramma Ben ik in Beeld is erkend als officieel VVE-programma

Het programma stimuleert de taalontwikkeling en voorkomt dat een kind met een achterstand start op de basisschool

De onafhankelijke Erkenningscommissie Interventies heeft het voorschoolse educatieve programma Ben ik in Beeld erkend als officieel VVE-programma dat de ontwikkeling van jonge kinderen stimuleert. Het VVE-programma is door Stichting de Meeuw speciaal voor de kinderdagopvang ontwikkeld om jonge kinderen een goede start te geven op de basisschool. Ter ondersteuning van het programma is een handboek, werkboek en een interactieve website met tips en speel-mee-ideeën beschikbaar. Het programma Ben ik in Beeld wordt op 5 november 2010 opgenomen in de Databank Effectieve Interventies.

Al meer dan tachtig kinderdagverblijven in de regio Rotterdam werken met de methode Ben ik in Beeld. Caty Bulte, directeur Stichting de Meeuw: 'Vijf jaar geleden zagen we al dat de kinderopvang worstelde met haar functie; ging het nu om oppassen en verzorging of ook om de ontwikkeling van kinderen? De roep om professionalisering is sindsdien alleen maar toegenomen. Wij hebben toen voor de Gemeente Rotterdam Ben ik in Beeld ontwikkeld. Een programma met een ontwikkelingsgerichte aanpak dat aansluit bij het Pedagogisch kader kindercentra 0 - 4 jaar. Pedagogisch medewerkers leren met behulp van videobeelden gericht naar kinderen te kijken en te reflecteren op hun eigen vaardigheden. Het stimuleren van taalontwikkeling staat centraal. Zo voorkomen we achterstanden bij kinderen nog voordat ze aan hun schoolloopbaan beginnen op de basisschool. In de praktijk zien we hoe goed Ben ik in Beeld werkt en hoe enthousiast de medewerkers zijn. We zijn dan ook zeer verheugd dat Ben ik in Beeld nu officieel erkend is.' Het programma is niet alleen geschikt voor kinderdagverblijven, maar voor alle voor- en vroegschoolse voorzieningen zoals peuterspeelzalen. Nu het programma erkend is biedt Stichting de Meeuw het programma landelijk aan.

Medewerkers en kinderen in beeld

Het is belangrijk dat pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven initiatieven van kinderen opmerken en hierop adequaat reageren. Door het inzetten van video komen zowel de kinderen als de pedagogisch medewerkers letterlijk 'in beeld'. Het programma heeft een sterke taalcomponent. Tevens richt het programma zich op de brede ontwikkeling van kinderen door de interactie tussen pedagogisch medewerkers en peuters en kleuters te stimuleren. Dit stimuleren vindt plaats tijdens drie situaties: specifieke stimuleringsactiviteiten, routines en spelactiviteiten.

Databank Effectieve Interventies

Er worden in Nederland veel programma's ontwikkeld om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Om een overzicht te hebben van de programma's die echt werken, heeft het Nederlands Jeugdinstituut een Databank Effectieve Jeugdinterventies ingericht. Deze databank bevat informatie over programma's voor ondersteuning, preventie, behandeling en sancties die theoretisch goed onderbouwd zijn en vaak ook in de praktijk zijn getoetst. Een interventie wordt pas in de databank opgenomen na erkenning door een onafhankelijke erkenningscommissie. Ben ik in Beeld wordt ook vrijdag 5 november in de Databank opgenomen.

Stichting de Meeuw

Stichting de Meeuw is een stedelijke begeleidingsorganisatie die werkt aan meer kansen voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Stichting de Meeuw ontwikkelt daartoe programma's, activiteiten en methodieken voor scholen, peuterspeelzalen en andere welzijnsinstellingen en traint, coacht en adviseert leraren, pedagogisch medewerkers en leidinggevenden. Daarmee draagt Stichting de Meeuw bij aan de verdere professionalisering van allen die werken in de kinderopvang, het peuterspeelzaalwerk en het onderwijs.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.BenikinBeeld.org