Woonbond


04-11-2010

Woonbond roept op tot boycot van antikraakbureaus

De Woonbond roept verhuurders in een brief op om geen gebruik te maken van antikraakbureaus en zo het ontstaan van een categorie B huurders te voorkomen. Ook bij de landelijke overheid heeft de Woonbond er op aangedrongen de omzeiling van de huurbescherming met de privaatrechtelijke bruikleenovereenkomst voor woonruimte waar antikraakbureaus mee werken, onmogelijk te maken.

In een brief aan alle woningcorporaties en grote commerciële verhuurders schrijft Woonbonddirecteur Ronald Paping dat de wetgever met de mogelijkheid van de privaatrechtelijke bruikleenovereenkomst voor woonruimte nooit het huidige wijdverbreide systeem van antikraak heeft willen creëren. Paping stelt dat tijdelijke verhuur soms noodzakelijk is, maar dat daarvoor de wettelijke mogelijkheden in het kader van de Leegstandswet volstaan. Alleen door van die mogelijkheden gebruik te maken worden ook (tijdelijke) huurinkomsten gegenereerd die volkshuisvestelijk besteed kunnen worden. Bijvoorbeeld voor jongerenhuisvesting.

De Woonbond maakt zich ernstig zorgen over het fenomeen antikraak. Voor de bewaking van tijdelijk leegstaande panden en woningen vragen antikraakbureaus forse tegenprestaties in de vorm van geld en/of diensten. De antikraakbewoners, vaak jonge woningzoekenden, wordt voorgespiegeld dat zij goedkoop en avontuurlijk wonen, maar in de praktijk is antikraak een vrijwel rechteloze woonvorm. In de privaatrechtelijke bruikleenovereenkomsten waar antikraakbureaus gebruik van maken, worden eisen gesteld die ten koste gaan van de privacy van bewoners. Vaak wordt gezegd dat zij er zelf voor kiezen de voorwaarden te ondertekenen. Maar in de meeste regios is flinke schaarste aan betaalbare woningen voor jongeren hetgeen die keuzevrijheid in een ander daglicht stelt.

Nu al zijn er naar schatting 40 tot 60.000 antikraakbewoners en het aantal neemt de laatste tijd sterk toe. Onder andere omdat de wettelijke regelingen in herstructureringsprojecten rond tijdelijke verhuur steeds vaker worden omzeild. Bovendien schuift de wet Kraken en Leegstand, sinds 1 oktober van kracht, antikraak naar voren als goede oplossing voor leegstand. De Woonbond vindt dat onbegrijpelijk, gezien het feit dat er in de antikraaksector sprake is van structurele misstanden en er over de rechtspositie van antikrakers veel onduidelijkheid bestaat.

De niet-gespecificeerde bruikleenvergoedingen die antikraakbureaus vragen, lopen op tot boven de 200 euro per maand (vaak exclusief de kosten van gas, water en licht). Volgens huurrechtdeskundigen en blijkens jurisprudentie moeten deze betalingen naast de vaak verplichte corveewerkzaamheden feitelijk als huur worden aangemerkt. Antikraakbureaus, met de bruikleenovereenkomst in de hand, benadrukken tegenover hun bewoners steeds dat er geen sprake kan zijn van huurrechten. Bewoners zijn bovendien, gezien hun precaire woonsituatie en het niet zelden dreigen met hoge boetes door antikraakbureaus, vaak bang te klagen. Een gang naar de rechter wordt slechts zelden gemaakt. Het zelfregulerende keurmerk waar de antikraakbranche in juli 2010 mee kwam, bestendigt slechts de huidige gang van zaken in de antikraaksector en daarmee de rechteloze positie van kraakwachten.