Belgische Federale Overheid

Irak

Steven Vanackere veroordeelt de recente aanslagen tegen burgers in Irak

Datum: 04 november 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere drukt zijn diepe bezorgdheid uit over de heropleving van de geweldplegingen in Irak, de voorbije weken, tegen Irakezen van allerlei geloofsovertuigingen en etnische herkomsten.

Steven Vanackere veroordeelt met klem elk geweld tegen burgers en onder meer de terroristische aanslag van deze week tegen de gelovigen van de Syrisch-katholieke kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand te Bagdad. Deze aanslag volgde op een reeks aanslagen gericht tegen de christelijke gemeenschappen in Irak.

De Minister benadrukt het belang dat België en de Europese Unie hechten aan respect voor de fundamentele vrijheden zoals de vrijheid van godsdienst, die door de Irakese Grondwet gevrijwaard wordt. In het kader van het Universal Periodic Review voor Irak van de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties in februari 2010 had België reeds zijn bezorgdheid te kennen gegeven over het lot van de minderheden in Irak.

Minister Vanackere betuigt zijn medeleven met de naasten van de slachtoffers. Samen met de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor het Buitenlands en het Veiligheidsbeleid, Catherine Ashton, drukt hij zijn steun uit voor de Irakese gezagsdragers en moedigt hij hen aan om doorgedreven inspanningen te leveren om in Irak tot een politieke stabilisering en een versterking van de rechtstaat te komen, ten voordele van alle Irakezen, ongeacht hun geloofsovertuiging.