Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

4 november 2010, 16.00 uur

De explosieven Opruimingsdienst (EOD) is vorige week meerdere malen ingezet. In Rotterdam werd een 250-ponder van Engelse makelij onschadelijk gemaakt. De bom werd gevonden in een bouwput op het Kruisplein.

In Venlo werd afgelopen weekend een 500-ponder onschadelijk gemaakt. In Valkenburg is de EOD ingezet bij het vernietigen van een hoeveelheid explosieve stoffen voor de productie van vuurwerk. De explosieve stoffen zijn tot ontploffing gebracht in een groeve in Valkenburg.

De Combat Boat 90 met Nederlandse en Britse mariniers aan boord maakt zich klaar om het zeilschip op sleeptouw te nemen. Foto: ministerie van Defensie

Mariniers Een gezamenlijke oefening van Nederlandse en Britse mariniers en de Britse nationale reddingsmaatschappij is vorige week geëindigd met een echte reddingsoperatie. Een zeilschip dat stuurloos ronddobberde voor de kust van Engeland moest op sleeptouw worden genomen.

Reddingshelikopter Een reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando is vorige week ingezet om een patiënt te vervoeren van Terschelling naar het Medisch Centrum Leeuwarden. Ook bij de speurtocht naar een vermist persoon in de Eemshaven is een reddingshelikopter ingezet.

Afghanistan

Role 2-hospitaal Het Nederlandse Role 2 ziekenhuis op voormalig Kamp Holland is vorige week overgedragen aan de Amerikanen. Het Nederlands medisch personeel heeft zich hier 4 jaar ingezet voor de gezondheid van militairen en Afghaanse burgers. Naast de reguliere gezondheidszorg voerden de Nederlanders er acute en levensreddende operaties uit.

Foto: ministerie van Defensie * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 4 november 2010 | wmv | 00:09:09 | 22.5 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 4 november 2010 | mp4 | 00:09:09 | 34.4 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 4 november 2010 | 3gp | 00:09:09 | 5.2 MB * Uitgeschreven tekst

Zie het origineel

Het Nederlandse Role 2 ziekenhuis op voormalig Kamp Holland is eind oktober 2010 overgedragen aan de Amerikanen. Het Nederlands medisch personeel heeft zich hier 4 jaar ingezet voor de gezondheid van militairen en Afghaanse burgers. Naast de reguliere gezondheidszorg voerden de Nederlanders er acute en levensreddende operaties uit.

F-16 Een Nederlandse F-16 van de Air Task Force heeft vorige week in de provincie Kandahar wapens ingezet tegen vijandelijke strijders die een geïmproviseerd explosief plaatsten. De inzet vond plaats in samenwerking met Canadese grondtroepen. Bij de inzet werden 2 vijandelijke strijders gedood en raakte 1 gewond.

Generaal-majoor Cantwell overhandigt als dank een plaquette aan luitenant-kolonel Giliam Bresser. Foto: ministerie van Defensie

Bezoek Generaal-majoor John Cantwell, commandant van het Australisch Operationeel Hoofdkwartier in het Midden-Oosten, heeft afgelopen woensdag een bezoek gebracht aan het Nederlandse Apache-detachement op Tarin Kowt. Namens de Australische krijgsmacht bedankte hij het huidige en alle voorgaande detachementen voor de bewezen diensten. Het personeel van de 'oude' en de 'nieuwe' NSE-eenheid staan aangetreden. Foto: ministerie van Defensie

Commandowisseling Majoor Mark van der Wielen heeft afgelopen week het bevel over het eerste National Support Element (NSE) op Kandahar Airfield overgedragen aan zijn ranggenoot Rob van Wijngaarden. Het NSE levert logistieke ondersteuning aan Nederlandse troepen in de vorm van bevoorrading en de levering van diensten zoals onderhoud, geneeskundige verzorging, legering, kassierdienst en veldpost.

Somalië

Het praten met bemanningsleden levert waardevolle informatie op. Foto: ministerie van Defensie

Informatie Hr. Ms. Amsterdam heeft vorige week verschillende vissersboten benaderd voor de kust van Somalië. Tijdens deze `friendly approaches' ging het boardingteam van het bevoorradingsschip, na toestemming, aan boord en vroeg de bemanning of ze verdachte zaken hebben gezien. Dit gebeurt in het kader van de antipiraterij-missie Atalanta.

Achtergrondinformatie

* Archief weekoverzicht Defensie-operaties