Gemeente Lopik

Besluiten Raadsvergadering Datum: 2 november 2010
GEMEENTE LOPIK
Na de vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Lopik worden de belangrijkste besluiten en bespreekpunten toegelicht via een persbericht.

P E R S B E R I C H T
Postbus 50 3410 CB LOPIK Raadhuisplein 1 Tel : (0348) 55 99 55 Fax: (0348) 55 15 88 E-mail: gemeente@lopik.nl

Raad stelt Begroting 2011-2014 vast
De raad heeft de Programmabegroting 2011-2014 vastgesteld. Om een gezonde financiële positie te behouden, heeft de raad besloten tot een groot aantal bezuinigingen. Ook heeft de raad ingestemd met het bij de begroting horende belastingvoorstel. In de begroting geeft het gemeentebestuur aan wat het wil bereiken, wat het daarvoor gaat doen en wat het mag kosten. Net als andere gemeenten wordt de gemeente Lopik geconfronteerd met een forse daling van de gelden van het Rijk. Om ervoor te zorgen dat de financiële positie ook de komende jaren gezond blijft, zijn ingrijpende bezuinigingen onvermijdelijk. De bezuinigingen waren opgenomen in twee verschillende lijsten. Een lijst met door het college geaccordeerde bezuinigingen en een lijst met niet door het college geaccordeerde bezuinigingen. Daarbij was het uitgangspunt om niet of zeer beperkt te bezuinigen op de terreinen van zorg en sociale zekerheid om hiermee de zwakkeren in de samenleving te ontzien. De raad heeft niet alle bezuinigingsvoorstellen van het college overgenomen. Daarvoor in de plaats heeft de raad tot enkele bezuinigingen besloten, afkomstig uit de lijst van niet door het college geaccordeerde bezuinigingen. Dankzij het doorvoeren van bezuinigingen behoudt de gemeente Lopik haar gezonde financiële positie. De belangrijkste besluiten zijn: · De raad heeft besloten het schoolzwemmen voor groep 3 en 4 te handhaven. Het college had voorgesteld de gemeentelijke bijdrage voor schoolzwemmen per 1 januari 2012 volledig af te schaffen. De door het college voorgestelde hantering van de VNG-norm voor de ouderbijdrage leerlingenvervoer is door de raad afgewezen. Hierdoor zouden ouders met lagere inkomens ook een bijdrage moeten gaan betalen. De raad vond dit niet wenselijk. De raad heeft besloten tot beëindiging van de gemeentelijke bijdrage aan de jumelage per 1 januari 2014. Het college was voorstander van handhaving. De gemeentelijke ondersteuning aan het jaarlijkse verkeersexamen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 wordt gehandhaafd voor 2011. Vanaf 2012 zou dit door Veilig Verkeer Nederland moeten worden overgenomen. Het project School en Politiek wordt per 1 januari 2012 afgeschaft. De raad heeft besloten eenmalig een bedrag van 500,- beschikbaar te stellen voor het organiseren van een `lagerhuisdebat' voor een op te richten jeugdraad. De raad heeft niet ingestemd met het opheffen van het schriftelijk verslag van de commissie- en raadsvergaderingen per 1 januari 2012. Eerst moet worden onderzocht wat een audioverslag in de praktijk zal betekenen. Bij dit onderzoek zal ook de digitalisering van commissie- en raadsstukken worden betrokken.


·


· ·


·


·



De raad heeft de door het college voorgestelde bezuinigingen ten aanzien van het gemeentepersoneel overgenomen en tot enkele aanvullende bezuinigingen besloten. Deze bezuinigingen leiden tot het niet meer uitvoeren van een groot aantal taken, waardoor het aantal ambtenaren in de komende jaren via natuurlijk verloop zal afnemen. Daarnaast worden secundaire arbeidsvoorwaarden versoberd. De ambtenaren worden op dinsdag 9 november 2010 ingelicht over de door de raad genomen bezuinigingsbesluiten en de consequenties die hieruit voortvloeien. Gemiddelde lastendruk daalt met ruim 6% De gemeente is verheugd dat het, ondanks de noodzakelijke bezuinigingen, is gelukt de gemiddelde lastendruk voor de inwoners met ruim 6% te verlagen. De gemeente heeft een voordeel van 400.000,- op de kosten van afvalinzameling en voert daarom een flinke verlaging door van de afvalstoffenheffing. Vanwege verwachte noodzakelijke investeringen in het rioolstelsel wordt de rioolheffing verhoogd, wat leidt tot een extra opbrengst van 50.000,-. Daarnaast wordt de OZB verhoogd, wat leidt tot een extra opbrengst voor de gemeente van 150.000,-. Kegelbaan De VVD-fractie diende een motie in om het college opdracht te geven in 2011 een voorstel aan de raad te doen over de bouw van een kegelbaan aan sportzaal De Wiekslag in Lopik-dorp. Deze motie werd unaniem overgenomen. Het college zal een voorstel uitwerken inclusief de financiële onderbouwing en aan de raad voorleggen. De raad zal hierover in 2011 een besluit kunnen nemen. Tweede wijkagent De raad heeft in het verleden herhaaldelijk verzocht om een tweede wijkagent. De politie heeft de burgemeester eind oktober 2010 toegezegd dat er voor de gemeente Lopik een tweede wijkagent zal worden aangesteld. Daarnaast heeft de gemeenteraad op 2 november 2010 het volgende besluit genomen: Uitvoeringsprogramma welzijn 2011 De raad heeft kennis genomen van het door het college vastgestelde uitvoeringsprogramma welzijn 2011 en van de reactie op de zienswijze van de Stichting Seniorenraad Lopik. Lopik, 4 november 2010.