Ministerie van Defensie

Doop patrouilleschip Friesland

4 november 2010, 15.55 uur

Het patrouilleschip Friesland glijdt elegant vanaf 9 houten sledes de Donau in. Net gedoopt door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, heeft de jongste telg van de Koninklijke Marine voor het eerst water onder haar kiel. Foto: ministerie van Defensie "Te numesc Friesland." Nadat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet deze woorden heeft uitgesproken, spat hoog tegen de boeg van patrouilleschip Friesland een fles champagne kapot. Hiermee is vanochtend op de scheepswerf van Damen Shipyards in het Roemeense Galati de derde, uit een serie van 4 Ocean Going Patrol Vessels, gedoopt.

De Friesland werd hierna in het bijzijn van Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom te water gelaten. Het patrouilleschip, uit de Holland-klasse, is vervolgens over de Donau naar een dok gesleept voor verdere afbouw. De schroefassen worden uitgelijnd, apparatuur aangesloten en machines gaan draaien. Na de afbouw komt de Friesland naar Nederland waar zij het predicaat Hare Majesteit gaat dragen na indienststelling.

Zeeland

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, directeur Damen Schelde Naval Shipbuilding Hein van Ameijden en Commandant Zeestrijdkracten vice-admiraal Matthieu Borsboom poseren samen met de Roemeense scheepsbouwers. Foto: ministerie van Defensie

De 4 patrouilleschepen; Holland, Zeeland, Friesland en Groningen worden door Damen Schelde Naval Shipbuilding in Nederland en Roemenie gebouwd en dienen als vervanging van de afgestoten M-fregatten. In Vlissingen is begin deze week het marinedetachement Zeeland opgericht. Hiermee is het zusterschip van de Friesland voorzien van haar eerste bemanning.

Flexibele patrouilleschepen

De Ocean Going Patrol Vessels (OPV) zijn kleine flexibele patrouilleschepen. Met een lengte van 108 meter en een 50-koppige bemanning gaan zij een belangrijke bijdrage leveren aan internationale rechtshandhaving en veiligheid. Ook worden ze ingezet voor antipiraterij-missies, counterdrugsoperaties en kustwachttaken in Nederland en in het Caraïbisch Gebied.

Technische gegevens Holland-klasse

* Afmetingen: 108,43 x 16,00 x 4,55 meter * Waterverplaatsing: 3.750 ton * Hoofdmotoren: 2 x diesel motor met 5400 kW (7349 pk) * Snelheid: 21,5 knopen (39 km/uur) * Bereik: 5000 zeemijl (9260 km)

Achtergrondinformatie

* Patrouilleschepen * Koningin doopt eerste patrouilleschip (video)