Politie Zuid-Holland-Zuid

Inbrekers na achtervolging en controle aangehouden

Gorinchem / Meerkerk, 04-11-2010

Inbrekers na achtervolging aangehouden
GORINCHEM Twee mannen van 21 jaar uit Zeist en Utrecht zijn in de nacht van woensdag op donderdag 4 november omstreeks 02.15 uur aangehouden na een achtervolging. Agenten zagen op de Stationsweg een auto met ruim 70 km/u rijden en gaven deze na enige tijd op de Spijksedijk een stopteken. Hieraan voldeed de bestuurder. Toen de agenten naar de papieren vroegen, zagen zij een aantal schroevendraaiers liggen. De twee mannen vertelden waar ze vandaan kwamen en weigerden daarop de kofferbak te openen. De bestuurder trapte het gas in waarna de twee met hoge snelheid wegreden. De agenten zetten direct de achtervolging in en zagen dat de verdachten in de richting van de Newtonweg reden en ondertussen iets uit het voertuig gooiden. Andere politie-eenheden besloten de doorgang van de oprit naar de A15 te blokkeren om de verdachten tot stilstand te dwingen. Zij moesten hun dienstvoertuig laten uitwijken zodat deze niet frontaal werd geraakt. De achtervolging werd voortgezet waarna de agenten op de Spijksesteeg naast het voertuig van de verdachten gingen rijden en hen met de politieauto aan de kant duwde. De verdachten konden geen kant meer op en werden daarna direct aangehouden.
De verdachten zitten nog vast, de politie onderzoekt de zaak grondig. In verband met de aanhoudende auto- en woninginbraken in het gebied, heeft de politie extra aandacht voor het nachtelijke verkeer. Mensen die getuige zijn van verdachte situaties worden verzocht direct 112 te bellen. De politie vraagt daarbij signalementen door te geven en eventuele kentekens van verdachte voertuigen te noteren.

Twee inbrekers opgepakt na controle
MEERKERK Dat er vaker mensen in het gebied rijden die er niets te zoeken hebben en zich schuldig maken aan inbraken, bleek ook op woensdagmorgen 3 november. Toen werden omstreeks 11.45 uur twee mannen aangehouden op verdenking van drugsbezit en het bij zich hebben van gestolen paspoort, navigatiesystemen en inbrekerswerktuigen. De twee mannen van 26 en 37 jaar uit Utrecht werden door surveillerende agenten op de Bazeldijk gecontroleerd toen ze vanuit de Achterkade richting de rijksweg A27 reden.
Uit de persoonscontrole bleek dat de 37-jarige man gesignaleerd stond voor een woninginbraak uit de regio Den Bosch. Toen de agenten het voertuig onderzochten werd een tasje met vermoedelijk harddrugs aangetroffen. Ook vonden zij twee paspoorten die van diefstal uit Harderwijk afkomstig bleken. In de auto werden daarnaast nog een aantal navigatiesystemen en inbrekerswerktuigen aangetroffen en in beslaggenomen voor onderzoek.
Bij de fouillering van de mannen troffen de agenten een geldbedrag van enkele honderden euros aan. Ook deze zijn in beslaggenomen. De twee verdachten zijn na verhoor overgedragen aan het korps Noord-Oost Gelderland waar het onderzoek wordt voortgezet.