Woningcorporatie Ymere

Unieke samenwerking met ERA Contour

4-11-2010

Ymere verbreedt keuzes wooncarrière met verkoop cascowoningen

Dinsdag 26 oktober ondertekenden Ymere en ontwikkelaar/bouwer ERA Contour een unieke samenwerking: cascorenovatie van woningen die ter verkoop worden aangeboden. Deze woningen zijn straks beter bereikbaar voor Amsterdammers die nu huren en een eigen huis willen kopen. Vaak is deze stap groot. Met de realisatie van cascowoningen wordt een eigen huis financieel bereikbaar en zijn de kopers bovendien vrij om het huis volledig naar eigen smaak af te bouwen. Het gaat om pilots in de Indische Buurt en het centrum van Amsterdam.

De reden om deze pilots te starten is dat Ymere als grote speler op de woningmarkt wil onderzoeken of zij op deze wijze kan bijdragen aan de verbreding van het woningaanbod.

De Amsterdamse woonconsument wordt vaak gekenmerkt door twee uitersten: hij of zij woont zo lang als mogelijk in een betaalbare huurwoning maar moet - als de behoefte ontstaat aan een eigen plek - de sprong in het diepe maken en fors investeren in een eigen koopwoning. Een tussenstap op de wooncarrière-ladder is op de Amsterdamse woningmarkt lastig te maken. En dat is - vooral voor starters en jonge gezinnen - reden om de stad te verlaten.

Het casco doen wij, de rest doe jij
Ymere en ERA Contour hebben zich gebogen over het vraagstuk wat de juiste benadering is om een startende doelgroep op de kopersmarkt duurzaam te binden aan de stad. Door het aanbieden van casco gerenoveerde woningen, wordt een eigen woning voor deze doelgroep financieel bereikbaar.

De woningen worden casco (leeg) opgeleverd. Gas, water, elektra en riool zijn tot één centraal punt in het huis aangelegd. Daarna kunnen de eigenaars zelf aan de slag. Naar eigen wens en in een flexibel tijdsbestek kunnen ze de woning afbouwen tot een unieke stadswoning. Maximale invloed dus op zowel kosten als eindproduct.

Een belangrijk neveneffect is dat de bewonerssamenstelling van een buurt wordt verbreed, een van de speerpunten van Ymere. Door het aanbieden van casco gerenoveerde woningen, voegt Ymere treden toe aan wooncarrière-ladder.

Samenwerking ERA Contour
Bovenstaande strategie van cascorenovatie is door ERA Contour in Rotterdam succesvol uitgewerkt onder de naam Een blok stad. Zij hebben ruime ervaring opgebouwd op zowel het terrein van ontwikkeling als ook realisatie. Vanuit deze expertise en bovenstaande doelstelling van Ymere zijn beide partijen de samenwerking gestart om gezamenlijk enkele pilotprojecten uit te voeren in Amsterdam. Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van dit project is de flexibiliteit van de gemeente Amsterdam op het gebied van vergunningen en de regelgeving met betrekking tot het convenant verkopen.

Pilots
In de Indische buurt in Amsterdam-Oost worden woningen in de Javastraat, Balistraat en Sumatrastraat voor dit pilotproject casco gerenoveerd. In het centrum gebeurt dit voor aantal woningen aan de Marnixkade. De verwachting is dat Ymere de eerste woningen binnenkort via een speciale website te koop zal gaan aanbieden.